Zanimljiv spisak: Za ove ZEMLJE, OSTRVA i KONTINENTE se vjeruje da su misteriozno NESTALI

Da li je moguće da se geografija svijeta toliko izmijenila da su nestali čitavi kontinenti?

Ljudi su vijekovima mislili tako, a Atlantida je jedan od najboljih primjera izgubljene zemlje za koju se vjeruje da je davno potonula negdje u moru ili okeanu. Međutim, to nije jedini slučaj. Širom svijeta postoji na desetine lokacija na kojima su se, vjeruje se, nalazila ostrva ili kontinenti koji su nestali pod misterioznim okolnostima. Neke od zemalja su možda zaista postojale i nestale su zahvaljujući eroziji, otapanju leda ili pomjeranju tektonskih ploča, dok su druge samo plod mašte ili rezultat loše navigacije zbunjenih moreplovaca. Kako god, priče o davno izgubljenim zemljama su još uvijek žive, a mi ćemo pomenuti neke od njih.

Majda

Majda (Mayda, Maida) je fantomsko ostrvo za koje se vjerovalo da je locirano jugozapadno od Irske. Mornari su u doba istraživanja ovo ostrvo smatrali veoma nesigurnim – mapa iz 1397. godine ga prikazuje okruženo morskim nemanima i zmajevima, a na latinskom su ispisana razna upozorenja o opasnostima koje čekaju svakog ko plovi preblizu. Ostrvo se prvo pojavilo na mapama u srednjem vijeku i nastavilo vijekovima da postoji u kartografiji kao ostrvo srpastog oblika. Ostrvo Majda posljednji put je iscrtano na geografskoj karti koju je izdala kartografska kompanija Rand McNally 1906. godine, što je relativno skoro, budući da jugozapadno od Irske ništa nije pronađeno.

Kantref Gvelod

Prema legendi, prelijepo velško kraljevstvo Kantref Gvelod (Cantref Gwaelod, Cantrev y Gwaelod, Cantre’r Gwaelod) nalazilo se na mjestu današnjeg Kardiganskog zaliva u Irskom moru. Kako se nalazilo ispod nivoa mora, od vode su morali da ga čuvaju nasipi. Kraljevstvo je bilo na sigurnom sve dok u posjetu nije došao kralj i zaljubio se u djevojku zaduženu za zatvaranje kapija koje štite kraljevstvo od nadolazećeg mora. On ju je zaveo i odveo sa sobom, kapije su ostale otvorene, a Irsko more je zauvijek progutalo ovu zemlju.

U februaru 2014. godine, Kardiganski zaliv je zahvatila jaka oluja koja je oduvala slojeve pijeska i otkrila okamenjene panjeve, kao i drevnu drvenu stazu. Nešto dalje od kopna postala je vidljiva i gomila kamenja koja podsjeća na ruševinu nekog objekta, međutim vjerovatno nikad neće biti poznato da li su to ostaci Kantref Gveloda ili neki praistorijski artefakti koji su dali povod za legendu o potopljenom kraljevstvu.

Lajones

Lajones (Lyonesse) je izgubljeno ostrvo za koje se vjeruje da se nalazilo u blizini obale Cornwalla u Engleskoj, a pored svog misterioznog nestanka poznato je i po legendama o kralju Arthuru, kao i Tristanu i Izoldi, likovima iz istoimene opere Riharda Wagnera. Prema narodnom predanju, zemlja je potopljena za jednu noć kao kazna za grijehe svojih stanovnika, a spasao se samo jedan čovjek, bježeći pred vodom na bijelom konju.

Savremeni arheolozi pretpostavljaju da se legenda odnosi na nekoliko ostrva arhipelaga Scilly koja su za vrijeme rimskog osvajanja Britanije bila iznad nivoa mora, ali su kasnije prekrivena vodom zbog promjene morske struje i otapanja leda. Ronilačke ekspedicije pronašle su ostatke mnogih naselja na potopljenim ostrvima, ali uprkos naučnim objašnjenima legenda o strašnom potopu nastavlja da živi. Mještani i danas govore posjetiocima da osluškuju zvona potopljenog Lajonesa koja se čuju da zvone pod vodom za vrijeme olujnih noći.

Mu

Mu nije bilo samo ostrvo, već čitav kontinent za koji se vjeruje da je potopljen usred Tihog okeana. Navodno ga je naseljavala drevna, izuzetno napredna civilizacija, koja se raselila po Evroaziji, Americi i drugim krajevima svijeta. Oni koji vjeruju u ovu legendu tvrde da je upravo civilizacija sa kontinenta Mu učinila da Maje, JapanciEgipćani budu toliko napredni.

Iako naučnici odbacuju svaku mogućnost da je cijeli jedan kontinent potonuo, ovu priču u životu drže podvodne misterije kao što je spomenik Yonaguni. Ronioci su u blizini ostrva Okinawa u Japanu pronašli ruševine koje izgledaju kao neki hram na dnu okeana. Skeptici tvrde da je to samo prirodna formacija, dok drugi vjeruju da Yonaguni predstavlja fizički dokaz postojanja drevnog kontinenta Mu.

Kumari Kandam

Legenda o zemlji Kumari Kandam dolazi od naroda Tamila sa Indijskog potkontinenta. Prema pisanom i usmenom predanju Kumari Kandam je rodna zemlja tamilske nacije, a vjeruje se da se protezala preko Indijskog okeana, povezujući Madagaskar, Indiju, Šri Lanku i Australiju. To je bila uspješna, miroljubiva civilizacija gdje su tamilski pjesnici stvorili svoja najljepša djela. Prema legendi, Kumari Kandam je izgubljen u kadatkol, što bi na jeziku Tamila značilo more proždire zemlju.

Silappathikaram, jedno od najpoznatijih tamilskih književnih djela, opisuje brda i carstva koje je potopilo pobiješnjelo more. Nepoznato je da li se pod talasima izgubio cijeli kontinent ili su ostrva pokrivena vodom zbog porasta nivoa mora, međutim mnogi tamilski naučnici su saglasni s tim da je njihove pretke raselio neki kataklizmički događaj.

Tule

Tule (Thule, Tile) je prvi put pomenuo starogrčki geograf i istraživač Pitej u četvrtom vijeku prije nove ere. On je ovo ostrvo opisao kao maglovitu, ledenu zemlju negdje na sjeveru Evrope, ali kako su originalni zapisi sa njegovog putovanja izgubljeni, tačna lokacija nije poznata pa je i samim tim identitet zemlje Tule ostao nepoznat.

Tule se pominje na nekoliko mjesta, od spisa rimskog pjesnika Vergilija, pa do Kolumbovih istraživanja u kojima tvrdi da je naišao na ovu zemlju na svom putu u Ameriku. Rimski pjesnik Klaudije Klaudijan opisao je u petom vijeku nove ere Tule kao zemlju ispod polarne zvijezde, okovanu ledom, što je neke istoričare navelo da pomisle da je Pitej putovao u Skandinaviju ili Island, dok drugi smatraju da je vjerovatno posjetio Britaniju ili Škotsku. Šta god da je istina vezano za lokaciju ove zemlje, Tule možda nije misteriozno nestao već je samo pogrešno predstavljen.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti