ZABRANILI SU OVAJ DEZODORANS JER IZAZIVA RAK: Ni slučajno ga ne kupujte, posljedice su KOBNE!

Švicarska je postala prva zemlja koja će zabraniti dezodoranse koji sadrže karcinogene aluminijumske soli.

dezodorans

Nakon studije iz 2016. godine, koja je utvrdila da otrovne hemikalije pronađene u deodoransima igraju ulogu u karcinomu dojke, Švicarska nacionalna vijećnica glasala je 126 naprema 58 u korist njihove zabrane.

Mjera takođe poziva Federalno vijeće na provođenje istraživanja koje bi dokazalo uzročnu vezu između upotrebe dezodoransa i povećanog rizika od raka dojke. Aluminijske soli su aktivni sastojci koji se koriste u proizvodnji mnogih antiperspirantnih i deodorantnih proizvoda na tržištu, koji pomažu u sprečavanju pretjeranog znojenja i uklanjanja mirisa tijela. Toksična hemikalija djeluje tako da se rastopi u znoju i blokira rad žlijezda.

S druge strane, hemikalije smanjuju količinu vlage koja je prisutna u koži. Međutim, dokazano je da takav učinak takođe utiče na stiskanje tkiva u dojkama. Većina antiperspirantnih i dezodorantnih proizvoda sadrže ovu hemoterapiju koja uzrokuje rak, napomenuli su istraživači.

Rak dojke i dalje je najčešći tip raka kod žena širom svijeta, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Prema procjeni WHO-a za 2013. godinu, više od 508.000 žena diljem umrlo je od raka dojke samo u 2011. godini.

Organizacija je takođe istaknula da se prije mislilo da je rak dojke najčešći u razvijenim zemljama, ali aktuelni podaci govore da je gotovo polovina slučajeva raka dojke i 58 posto smrtnih slučajeva zabilježeno u manje razvijenim zemljama.

Pojedinosti o istraživanju raka dojke kojeg uzrokuju dezodoransi

Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer poslužila je kao primarni katalizator za najnoviji poticaj Švicarske da zabrani upotrebu aluminijumskih soli u proizvodnji dezodoransa.

“Mislim da bismo trebali izbjegavati sve dezodoranse koji sadrže aluminijumsku so. I vrlo je teško biti siguran da su takozvani dezodoransi ‘bez aluminijuma’ stvarno bez … Azbest je jeftin, ima vrlo atraktivan industrijski potencijal, i trebalo mu je 50 godina da ga se zabrani. Nadamo se da neće dugo trajati da se zabrane aluminijumske soli”, navodi koautor studije André-Pascal Sappino.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti