OVA BOLEST SVAKIH 6 SEKUNDI UBIJE JEDNU OSOBU: Evo kako da je prepoznate i spriječite

Skoro 17 miliona ljudi godišnje u svijetu doživi moždani udar, blizu 7 miliona ga ne preživi, a svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu i na svakih 6 sekundi jednu usmrti.

mu

Nakon moždanog udara približno jedna trećina bolesnika umre, trećina ostanu invalidi, a trećina se oporavi uz konvencionalnu terapiju. Zbog toga je veoma važno da prepoznate simptome i radite na prevenciji.

Pacijenti koji su najviše ugroženi su oni koji imaju povišeni krvni pritisak i povišene masnoće u krvi. Upozoravajući znaci moždanog udara su iznenadna slabost i trnjenje lica, ruke ili noge jedne strane tijela, problem sa govorom kao što je otežano izgovaranje i iznenadna zbunjenost, problem s vidom, jaka glavobolja, te vrtoglavica koja uzrokuje otežani hod, posrtanje, gubitak ravnoteže i slično.

Moždani udar može da se spriječi ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci i na vrijeme se potraži ljekarska pomoć. Do moždanog udara najčešće dolazi zbog začepljenja krvnog suda ili rijeđe pucanja krvnog suda u mozgu.

Moždani udar može da se spriječi ukoliko se otklone ili blagovremeno liječe uzroci kao što je pušenje, gojaznost, šećerna bolest i povišen krvni pritisak. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju posle te bolesti najviše zavisi od težine bolesti, a samo petina preživjelih uspije u potpunosti da se vrati u normalno stanje.

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti