SVI OVO SVAKODNEVNO RADITE, A NISTE NI SVJESNI KAKVU GREŠKU PRAVITE: Odmah prestanite, dok nije kasno!

Ko je mogao i pomisliti da detalji koje svakodnevno radimo, a na koje ne obraćamo pažnju, mogu da nas koštaju zdravlja.

stvari3

Bićete iznenađeni kad vidite kakvu štetu mogu napraviti ove uobičajene stvari koje radimo svaki dan.

1. GRICKATE NOKTE KAO NAČIN DA SE IZBORITE SA STRESOM

Grickanje noktiju nekada može biti uzrokovano emocionalnim ili mentalnim stresom i obično se koristi kao način prevladavanja tih osjećanja. Neko gricka nokte i ne razmišljajući o tome.

Međutim, ova navika nije nešto čime se možemo ponositi, ali odustajanje od nje jeste.

nokti2

2. ČIŠĆENJE UŠIJU ŠTAPIĆIMA ZA UŠI

Mnogi misle da je korištenje štapića za uši dobro, međutim, ono što se događa jeste da se višak voska time gura dublje unutra. Kao rezultat toga, ovi štapići mogu uzrokovati oštećenje bubnjića, gubitak sluha i slično.

3. NE PERETE RUKE NAKON ŠTO ZAVRŠITE SA WC-OM

Prema jednom istraživanju, većina ljudi ne opere ruke nakon što završe sa nuždom u wc-u. Većina ih misli kako to nije važno i da je to samo gubitak vremena. Ipak, pranje ruku najbolji je i najlakši način da spriječite obolijevanje od raznih bolesti.

4. KORIŠTENJE ISTE ČETKICE DUŽE VRIJEME

Mokra četkica za zube može prikupiti veliki broj bakterija u samo jednom mjesecu, što može biti štetno za zdravlje. Stomatolozi preporučuju da se četkica za zube mijenja svaka 2-3 mjeseca, jer korištenje iste čekice duže od 3 mjeseca može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća, između ostalog i oboljenja srca.

zub2

5. NE KORISTITE VODICU ZA ISPIRANJE USTA

Nije važno koliko temeljito očistite zube, klice i bakterije i dalje ostaju. Ako ne koristite vodicu za ispiranje usta, rizikujete oboljenje desni.

6. PILING SVAKOG DANA

Previše pilinga može dovesti do toga da izgledate starije. Dermatolozi savjetuju da radite piling dva puta sedmično. Inače, može biti štetnije nego bolje.

7. NE ČISTITE STVARI KOJE KORISTITE SVAKODNEVNO

Stvari poput kvaka, tipkovnica, prekidača i mobitela su mjesta na kojima se skuplja najviše bakterija. Pobrinite se da ih redovno čistite.

dust

8. U KUĆI IMATE PASTE ZA ZUBE PUNJENE FLUORIDOM

Ova vrsta zubne paste posebno je opasna za djecu jer dovodi do pogrešnog razvoja zuba i bijelih mrlja na zubima. Pasta za zube ispunjena fluoridom može prouzročiti raspadanje zuba i čak može povećati razinu apsorpcije aluminija u našem mozgu, što pridonosi Alzheimerovoj bolesti.

9. PREVIŠE USISAVANJA

Ako svakodnevno usisavate, to može biti štetno za vaše zdravlje. A ako ne očistite usisivač, vaš tepih i pod se mogu oštetiti od prljavštine i prašine. Ako koristite usisivač manje od jednom sedmično, preporučujemo vam da promijenite filter jednom godišnje.

10. PREVIŠE ODSJEČETE NOKAT

Ako previše odsječete nokte, nošenje čarapa i hodanje bit će prvi problem za vas. Obratite pažnju na to, jer nokat bi poslije mogao da uraste.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti