YU POTROŠAČKI SAN: Šoping u Trstu – Ponte Rosso Trieste

Kažu da je to bilo pred kraj 60-ih godina kada su Jugosloveni otkrili svoj zlatni kutak na jadranskoj obali: Trst i trgovački raj sa imenom Ponte Rosso.

trieste1

Kupovalo se sve i svašta – “od igle do lokomotive”. Farmerke, kišobrani, šuškavci, servisi za kafu.

Bilo kako bilo, u to vrijeme smo bili jedna od rijetkih (valjda i jedina) socijalistička zemlja koja je svojim građanima odškrinula “vrata” da se malo nagledaju i nakupuju nekih stvari koje jugoslovenska privreda nije proizvodila. Ovaj potrošački raj na Zemlji prvi su otkrili “lokalci” Riječani i Istrani, a onda su se vijesti proširile po cijeloj zemlji. Poduzetni domaćini iz Trsta su vidjeli kako najezda Jugoslovena može napuniti njihove džepove pa su polako “popravljali” asortiman proizvoda iz svoje ponude. Na vrhuncu slave, trgovanje se proširilo sve kroz stari dio grada i do tog famoznog trga Ponte Rossa.

U Trst se tih godina dolazilo na dan ili dva. Mogao se naći prilično jeftin smještaj pa su se mnogi odlučivali na varijantu noćenja kako bi natenane mogli da se posvete kupovini. Šuškavac je uz farmerke bio jedan od omiljenih odjevnih artikala za kupovinu. Bio je to tanki šuškavi mantil od nekog sintetičkog materijala, dostupan u različitim bojama. Govorilo se: “Ako nisi kupio šuškavac – kao i da nisi bio u Trstu!” A onda pred polazak kući, većina kupljene robe bi se u nemogućoj misiji pokušala obući na sebe radi “sigurnijeg” prelaska naše granice. Nisu ni carinici bili baš blesavi, ali su uvijek znali zažmiriti na jedno oko kada je u pitanju bila ta jeftina roba. Oni neoprezni i bahati su plaćali ceh.

trieste2

I trajala je ta trgovina u Trstu godinama, mnogi će s pravom reći da se ovaj grad sasvim neočekivano razvio i to ponajviše zahvaljujući svojim komšijama iz Jugoslavije. Ima nas dosta koji su cijeli svoj potrošački život, od najranijih pa do najzrelijih godina, proveli uz obavezne šoping ture po Trstu.

A danas … pa eto i danas ima Jugoslovena u Trstu, puno manje, ali ima. Kupuju se opet neke stvari, nakit, kozmetika i opet se kao u nekim ljepšim vremenima puno toga može naći po nekim boljim cijenama, ako ništa, bar da se očuva ta nostalgija zvana šoping u Trstu!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti