Geografska ANOMALIJA: Misteriozna jezera pustinje Badain Jaran (FOTO)

U sjevernom dijelu Kine u Autonomnim pokrajinama Unutrašnja Mongolija i Gansu nalazi se pjeskovita pustinja Badain Jaran, geografska anomalija koja godinama fascinira posjetioce. Pored toga što se u njoj nalaze ‘Megadine’ koje se ubrajaju među najveće pustinjske dine na svijetu, u ovoj pustinji se nalazi i više od 100 jezera.

jezera1

U ovoj pustinji se može svjedočiti jednoj od najvećih prirodnih kontradikcija. Sve je okruženo pijeskom i visokim dinama, a pustinja je puna ptica i ovaca koje hrle prema jednom od mnogih slanih jezera.

jezera4

Mnogi se naučnici slažu da voda u jezerima dolazi iz podzemnih voda koje se nalaze duboko ispod pijeska. Iako niko nije 100% siguran, vjeruje se da voda izvire na površinu poput izvora i zatim se koncentriše u određenim područjima. Unatoč prisutnosti podzemne vode, većina jezera imaju visoku razinu saliniteta. Oko 50% jezera u pustinji Badain Jaran su slana jezera.

jezera5

Drugi naučnici ipak vjeruju da jezera nastaju topljenjem snijega u određenim područjima, s obzirom da se pokrajina Unutrašnja Mongolija svake godine suočava s jakim zimama.

jezera6

Naučnici i dalje istražuju ovaj fenomen pustinjskih jezera, a izvor vode, te iznenadni nestanak nekih jezera, i dalje ostaje zvanična misterija. Bez obzira na njihov nastanak, posjetitelji mogu biti sigurni da jezera u ovoj jedinstvenoj pustinji nisu fatamorgana.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti