Yoga poboljšava moždanu aktivnost starijih osoba

Praktikovanje hatha yoge tri puta sedmično može poboljšati performanse starijih osoba u vršenju svakodnevnih kognitivnih zadataka, pokazuje jedna obećavajuća studija.

U istraživanju vezanom za studiju je sudjelovalo 108 odraslih osoba u dobi između 55 i 79 godina; njih 61 je prisustvovalo časovima hatha yoge.

Ostali su umjesto yoge isti broj časova proveli na vježbama istezanja i toniranja tijela.

Na kraju od osme sedmice, yoga grupa je bila brža i preciznija na testu opoziva informacija i mentalne fleksibilnosti nego što je bila prije.

Članovi grupe koja se okrenula isključivo tjelesnim vježbama nisu imali značajnije promjene u kognitivnim performansama tokom vremena.

“Moguće je da se fokusiranje na svoje tijelo, um i disanje tokom vježbi yoge odražava i na situacije izvan časova yoge, što u konačnom rezultira poboljšanom sposobnošću pojedinca da održi pažnju”, rekla je Neha Gothe, profesor na Wayne State University.

Hatha yoga je drevna duhovna praksa koja uključuje meditaciju i usklađeno disanje, dok tijelo praktikanta pravi niz stiliziranih položaja.

Sudionici u yoga grupi su pokazali značajna poboljšanja kapaciteta svoje radne memorije uključujući kontinuirano ažuriranje i manipulaciju informacijama.

Bili su u stanju obaviti pripremljene zadatke brzo, tačno i bez gubitka fokusa.

“Ove mentalne funkcije su važne za naš svakodnevni rad, dok smo u procesu multitaskinga i planiranja naših aktivnosti dan za danom”, dodao je koautor profesor Edward McAuley sa Illinois University.

Prema Gotheovoj, yoga ima neposredan utjecaj na stišavanje simpatičkog nervnog sistema i naše tjelesne reakcije na stres, a znamo da stres i anksioznost mogu uticati na naše kognitivne izvedbe.

Osam sedmica praktikovanja yoge se tako dovodi u direktnu vezu sa poboljšavanjem ove izvedbe i smanjenjem stresa kod učesnika.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti