NAJBOLJE BI BILO UDAVITI ŠEFA, ALI NEMOJTE! NEMOJTE NI TRPITI, DOBIĆETE MOŽDANI: Doktor savjetuje šta uraditi …

Doktor Emir Solaković je dao korisne savjete za borbu sa vrućinama, stresom, nezdravom hranom i lošim okruženjem.

solakovic

Istakao je neophodnost da budete pripremljeni na vremenske prilike koje se brzo mijenjaju.

“Kako prelazimo iz jednog godišnjeg doba u drugo organizam nije pripremljen. Da bismo se pripremili moramo biti što više napolju jer se tako prilagođavamo na vrijeme. Ne treba biti samo u kući i kancelarijama, kretanjem poboljšavamo pripremljenost organizma na promjene”, kaže doktor Solaković.

Česte slučajeve infarkta među mladima je prokomentarisao ovako:

“Oni dobiju akutni infarkt jer idu u teretanu nepripremljeni i preforsiraju se da bi se napucali, a zapravo treba ići postepeno pod kontrolom ljekara dok oraganizam ne uđe u kondiciju”, zaključuje on.

Ono što je vrlo važno je zdrava ishrana, koju često olako shvatamo.

“Pojedete li nešto sa roštilja, morate znati, to je kao da ste popušili šest cigareta. Drugo, unijeli ste materije koje su kancerogene, morate znati da možete dobiti karcinom debelog crijeva ili dijabetes. Od tih masnoća ne možete dobiti ništa drugo”, kaže Emir Solaković.

Stres je dio svačije svakodnevice i ne može se izbjeći, a doktor daje savjet kako da ga svedete na minimum.

“Neko vam fino kljuca i planinari po mozgu. Stres dolazi do nadbubrežne žlijezde, koja proizvodnjom kortizola dovodi do dijabetesa, moždanog udara i slično. Izbjegnite ga tako što nećete gledati televiziju i sikirati se. Na poslu bi bilo najbolje udaviti šefa, ali nemojte ga daviti. Lučenjem kortizola postajete spremni za napad i vi biste to najviše voljeli, ali nemojte. Da bi kortizol izašao iz vas napravite pauzu, izađite i prošetajte. Fizička aktivnost će otkloniti stres. Napravite okruženje od kog će do vas dopirati što manje stresa”, savjetuje doktor Emir Solaković.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti