Vojska poslala lovce na 21 NLO, stotine svjedoka s tla promatralo hoće li se piloti vratiti živi

Oko 20 sati dvije hiljade kadeta i oficira iz škole za obuku vazduhoplovnih snaga obavijestilo je da primjećuju neobična svjetla, a dojave su stigle i iz dva putnička aviona

Vjerujemo da ste to već primijetili, posljednjih mjeseci najviša državna tijela širom svijeta počela su otvoreno progovarati o fenomenu nepoznatih letećih objekata.

Tokom ove godine obavljeno je saslušanje ispred brazilskog Senata, a javnost je po prvi puta informisana o intrigantnom slučaju koji se dogodio 19. maja 1986. godine nadomak Sao Paula.

Te noći se na nebu pojavio čak 21 NLO, a prve znakove nečega neobičnog uočio je kontrolor vazdušnog saobraćaja brazilskih snaga, narednik Sergio Mota da Silva.

Mota da Silva primijetio je svjetlo na nebu koje se nije micalo, a na što su mu kontrolori u međunarodnoj vazdušnoj luci u Sao Paulu potvrdili da nemaju pojma šta se događa.

Narednik je potom prigušio svjetla na pisti što je objekat navelo da se približi luci, pa Mota i danas nagađa kako je to bio svojevrsni pokušaj komunikacije.

Bilo kako bilo, oko 20 sati oko dvije hiljade kadeta i oficira iz škole za obuku vazduhoplovnih snaga obavijestilo je da primjećuju neobična svjetla na nebu, a dojave su stigle i iz dva putnička aviona.

Brazilci su potom digli tri borbena aviona tipa Mirage F-103, ali piloti lovaca ostali su potpuno zbunjeni slijedom događaja. Bilo im je naređeno da presretnu objekte, ali ta se misija ispostavila naprosto nemogućom.

“Počelo se dešavati nešto nevjerovatno. Bilo je trenutaka kada su naši piloti prijavljivali vizualni kontakt s objektima, ali ih radari u tim trenucima nisu bilježili. Ali događalo se i obratno. Da su objekte primjećivali radari, ali ne i naši piloti”, kazao je Mota za BBC.

Jedan od aviona tokom juriša dosegnuo je brzinu od hiljadu kilometara sat, ali kada se približio NLO-u, objekat je ubrzao i dosegnuo 15 puta veću brzinu od brzine zvuka! Bliski susret imao je i poručnik Kleber Caldas Marinho, ali se takođe nije uspio približiti nepoznatoj letjelici.

Svjedočanstva tvrde da su NLO-i bili široki gotovo stotinu metara, a tadašnji prvaci vazduhoplovstva su slegnuli ramenima i kazali da za viđeno nikada nisu pronašli objašnjenje.

“Činjenica je da nas niti u jednom trenutku nisu pokušali napasti. Zapravo su se tu noć s nama igrali mačke i miša”, zaključio je brazilski ufolog Ademar José Gevaerd.

Slučaj je kasnije u brazilsku kulturu ušao pod nazivom “Noć NLO-a”.

Izvor: net.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti