Veliki umovi u sjenci poznatih i uspješnih roditelja

Iverje ne pada daleko od klade …

1. George Darwin (1845-1912)

George Darwin, sin Charlesa Darwina, još je kao dijete briljirao u matematici, pa stoga ne čudi činjenica što je bio prva osoba koja je na matematički način razradila kako se Mjesečeva orbita razvija usljed talasnog trenja, krajem 19. vijeka.

2. Aage Niels Bohr (1922-2009)

Frazom “kakav otac, takav sin” najbolje bi se mogao opisati odnos između Aagea i njegovog oca Nielsa Bohra, jednog od najistaknutijih naučnika 20. vijeka. Obojica su bili poznati fizičari i obojica su dobitnici Nobelove nagrade za svoj doprinos na tom polju.

3. Ada King Lovelace (1815-1852)

Kako bi doprinos Ade King Lovelace razvoju informatike bio priznat od strane naučnika iz čitavog svijeta, bilo je potrebno nekoliko decenija. Naime, kćerka engleskog pjesnika Georgea Gordona Byrona i Annabelle Milbanke, zaslužna je za prvi algoritam ikada sačinjen sa idejom da se primijeni na računaru, pa se iz tog razloga često smatra prvim računarskim programerom. Iako je u njeno vrijeme bilo nezamislivo da se žene bave naukom, majka ju je podržavala u svemu, pa je tako postala i odličan lingvista.

4. Ögedei Khagan (1186-1241)

Genghis Khana, osnivača mongolske države, naslijedio je sin Ögedei Khagan, koji je nastavio njegove planove po pitanju ekspanzije Mongolskog carstva, pa je ono u njegovo vrijeme bilo najveće. S obzirom na to, teško je reći zašto je ostao zarobljen u sjenci svog oca. Sa druge strane, bio je i jedan od rijetkih vladara koji su bili pismeni.

5. Anna Freud (1895-1982)

Anna Freud, najmlađe od šestoro djece osnivača psihoanalize Sigmunda Freuda i njegove supruge Marthe, još kao veoma mlada, zainteresovala se za rad  svog oca. Njena ljubav prema djeci i dječijoj psihoanalizi razvila se tokom školovanja. Godine 1925. postala je direktor Instituta za psihoanalizu u Beču i na tom mjestu ostala više od jedne decenije. Takođe, u to vrijeme osnovala je i čuveni Dječiji seminar, a nešto kasnije i  Kliniku za terapiju djece Hampstead u Londonu, koja od njene smrti 1982. godine, nosi njeno ime. Njeno djelo Normalnost i patologija u djetinjstvu predstavlja fundamentalno djelo u oblasti teorije i prakse psihoanalize djece.

6. Franz Xaver Wolfgang Mozart (1791-1844)

Franz Xaver Wolfgang Mozart, sin Wolfganga Amadeusa Mozarta, nekada čuda od djeteta a danas najpoznatijeg Austrijanca svih vremena, naslijedio je očev šarm i veliku sklonost i strast prema muzici. Školovao se kod tadašnjih istaknutih kompozitora i predavača u Beču, među kojima su bili Antonio Salieri i Johann Nepomuk Hummel i mada nije bio tako plodan kompozitor kao njegov otac, iza sebe je ostavio solidan broj djela iz oblasti klavirske i kamerne muzike.

7. Hans Albert Einstein (1904-1973)

Hans Albert Einstein, stariji sin Alberta Einsteina i Mileve Marić, slijedio je očeve stope i studirao na Univerzitetu u Zürichu. Nakon završenih studija, radio je na projektovanju brojnih građevinskih objekata, istraživačkom univerzitetu Caltech i univerzitetu u Berkeleyu.

8. Anthony West (1914-1987)

Ljubavna veza između spisateljice Rebecce West i Herberta Georgea Wellsa, jednog od najpoznatijih pisaca naučne fantastike svih vremena, nikada nije krunisana brakom, ali su zato imali sina Anthonyja, nadaleko poznatog po svojim romanima, esejima, kao i radovima iz istorije.

9. Leonard Huxley (1860-1933)

 

Leonard Huxley, sin engleskog biologa Thomas Henry Huxleya, poznatog po nadimku Darwinov buldog zbog svog zastupanja teorije evolucije Charlesa Darwina, bio je istaknuti pisac, novinar i urednik.

10. Theodore Roosevelt Jr. (1887-1944)

 

Theodore Ted Roosevelt, sin predsjednika Theodore Roosevelta, većinu života bio je vojnik. Borio se u oba svjetska rata, između kojih je, baš kao i njegov otac, izgradio političku karijeru. Tokom bitke za Normandiju, uprkos starim povredama, predvodio je napad na plažu Utah, ali je zbog narušenog zdravlja preminuo 36 dana kasnije i bio odlikovan medaljom časti.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti