Velika prevara: Naftni giganti nisu bili jedini koji su znali …

Jedan stari članak od prije nekoliko desetljeća otkrio je šta su velike kompanije sakrile od javnosti

Jasno je da je ExxonMobil, multinacionalna korporacija za naftu i plin, znala za klimatske promjene koje potiču ljudi i opasnosti od izgaranja fosilnih goriva već 1970-ih, ali je aktivno radila na tome da umanji upozorenja svojih naučnika. No, ispada da nisu samo naftni divovi znali, industrija uglja je itekako bila upućena u problematiku, piše Huffington Post koji je pronašao članak u kojim je očito da su “ugljaši” znali čak i prije naftaša.

Članak otkriva da su uticajne figure u industriji uglja bile svjesne svoje uloge u klimatskim promjenama i zagađenju vazduha već sredinom 1960-ih.

Chris Cherry, profesor civilnog i ekološkog inžinjerstva na Univerzitetu u Tennesseeju, Knoxville je otkrio primjerak časopisa Rudarskog kongresa iz 1966. i pronašao članak koji je napisao James Garvey, tada predsjednik Bituminous Coal Research Inc.

Tačno znali što će se dogoditi

U članku starom 53 godine, Garvey piše: “Postoje dokazi da se količina ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi brzo povećava kao rezultat izgaranja fosilnih goriva. Ako se buduća stopa porasta nastavi kao što je sadašnja, predviđa se da će, budući da omotač CO2 smanjuje zračenje, temperatura zemljine atmosfere porasti i doći će do ogromnih promjena u klimatskim područjima zemlje.” Prema njemu, takve bi promjene temperature uzrokovale otapanje polarnih ledenih kapa, što bi zauzvrat rezultovalo povećanjem razina mora i ugrožavanjem priobalnih gradova, kao što su New York i London.

-- Prilično dobro je opisana verzija onoga što danas znamo kao klimatske promjene. Povećanje prosječnih temperatura vazduha, topljenje leda, porast razine mora. Sve je tamo – rekao je Cherry. Kao odgovor na taj članak, inžinjer za izgaranje iz Peabody Coala, James Jones, priznao je da industrija uglja doprinosi zagađivanju vazduha, ali ostao je suzdržan oko komentarisanja klimatskih promjena. Uprkos tome, priznao je da “kupujemo vrijeme” kada je riječ o rješavanju problema, opisujući situaciju kao “hitnu”. Pitanje je koliko je zapravo upozorenje staro pet desetljeća prodrlo u industriju uglja, je li njegov autor bio usamljen u razmišljanju ili je sve namjerno zataškano?

Teško je to sigurno znati. No, Garveyev članak sugeriše da su te ideje o klimatskim promjenama počele kružiti između naučnika i industrije još davno, a svako iz industrije uglja ko je čuo to upozorenje morao je barem istražiti tvrdnje, čak i ako se radilo o isključivo pitanju samoočuvanja zbog profita.

Znali prije 50 godina, a danas sve negiraju

Takođe je zanimljiva činjenica da je Peabody Coal s vremenom postala firma Peabody Energy, najveća privatna kompanija za ugalj na svijetu s dugim iskustvom nijekanja postojanja klimatskih promjena.

Tek su nedavno, uslijed brojnih pritisaka, odlučili popustiti i priznati da je globalno zatopljenje stvarno. Naravno, pitanje krivice niti aktera ne spominju, već daju samo generalne izjave poput: “Peabody priznaje da se događaju klimatske promjene i da ljudska aktivnost, uključujući upotrebu fosilnih goriva, doprinosi emisiji stakleničkih plinova.”

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti