Vatikan: Papa Franjo uvodi promjene

Novoizabrani vrhovni poglavar Katoličke crkve odbija da se povinuje tradiciji luksuznih odjevnih predmeta i uvodi jednostavni stil.

Od trenutka kada je izašao pred okupljene vjernike ispred Sikstinske kapele kako bi ih pozdravio kao novi papa, razlika između Jorgea Marija Bergoglija i njegovog prethodnika Benedicta XVI bila je zapanjujuće jasna.

Njegova bijela odora bila je jednostavna, bez čipke i nabora, a umjesto tradicionalnog zlatnog križa izabrao je željezni koji ima otkako je imenovan za pomoćnog biskupa Buenos Airesa 1992. godine.

Papa je također izabrao skromni papinski prsten od srebra, koji je izrađen prije nekoliko stoljeća, umjesto da dozvoli da se izradi prsten specijalno za njega.

Painski ili ribarev prsten je do sada neizostavno bio od zlata sa slikom Svetog Petra u čamcu, koji baca mrežu i s imenom pape koji ga nosi. No, Bergoglio je izabrao prsten od srebra koji je izradio kipar Enrico Manfrini, a na kojem je ugraviran lik Svetog Petra koji drže ključeve raja.

“Papina odluka da se odrekne dragocjenih predmeta i izbjegava materijale kao što je zlato u skladu je sa njegovom željom da naglasi vjersku simoboliku tih predmeta”, kazao je zlatar iz Rima Paolo Picciotti.

Integralni članak pročitajte na: http://www.klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti