Kako možete provjeriti da li vam poslodavac uplaćuje doprinose

Rijetki su uposlenici koji provjeravaju da li im poslodavac redovno uplaćuje radni staž, pa mnogi kada ostanu bez posla ili dođu pred penziju, saznaju da im nedostaje nekoliko mjeseci ili godina staža.

Kako se to ne bi dogodilo, uposlenici svoj staž mogu provjeriti u kantonalnim administrativnim službama Zavoda PIO i za listing izdvojiti deset KM, ili u ispostavama Porezne uprave, gdje je to besplatno, ali se odnosi na period od 2011. godine.

“Da bi provjerili da li poslodavac uplaćuje doprinose zaposleniku u Federaciji BiH, shodno Zakonu o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, u poreznoj ispostavi prema mjestu svog prebivališta, može se podnijeti zahtjev za izdavanje Uvjerenja o uplaćenim doprinosima (obrazac JS 3650) počevši od 1. januara 2011. godine i dalje. Iz uvjerenja zaposlenik može vidjeti da li je poslodavac uplaćivao doprinose za svaki mjesec u godini”, pojašnjavaju u Poreznoj upravi FBiH.

Doprinosi

Podaci o uplaćenim doprinosima po godinama

Dodaju da, ukoliko postoji sumnja da poslodavac nije prijavio zaposlenika u Jedinstevni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi Federacije BiH u skladu sa Zakonom, taj podatak svaki zaposlenik može provjeriti u poreznoj ispostavi prema mjestu prebivalištu podnošenjem zahtjeva za izdavanje Potvrde o statusu (obrazac JS 3600).

Inače, izdavanje Uvjerenja o uplaćenim doprinosima i izdavanje potvrde o statusu je besplatno.

“Takođe, Porezna uprava FBiH je u saradnji sa FAR projektom USAID-a razvila on-line aplikaciju na osnovu koje svi zaposlenici sa područja Federacije BiH, putem interneta, odnosno preko web stranice Porezne uprave FBiH, unošenjem pristupnih podataka, mogu od 1. juna 2016. godine, vrlo brzo dobiti informaciju o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje. Zatim, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za slučaj nezaposlenosti. Podaci o uplaćenim doprinosima mogu se dobiti po godinama počevši od 1. januara 2011. godine, od kada je počela primjena Zakona o Jedinstvenom sistemu, registracije, kontrole i naplate doprinosa”, objašnjavaju u Poreznoj upravi FBiH.

Rudari, željeznički, građevinski, tekstilni i drugi radnici u našoj zemlji koji su bili uposleni u društvima sa državnim kapitalom ili su još uvijek, imaju problema sa neuplaćenim radnim stažom.

Manje izdvajanje za doprinose, niže penzije

“Istina je kako su rijetki radnici koji provjeravaju staž, zdravstveno, a među njima su i rudari. Tek kada moraju u penziju, saznaju da li im je staž uplaćivan, ali tada je to već problem. Rijetko se dogodi da je sve izmireno, da se ode u penziju bez stresa, problema. Ali se nadamo kako će situacija biti bolja. Sigurno nije sjajno ni onima koji su zaposleni kod privatnika, jer oni gledaju kako će što manje izdvojiti za doprinose radnicima, a to onda donosi problem kod penzionisanja jer što su niži doprinosi, to su manje penzije”, ispričao je Mehmed Oruč, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Zenica.

U Poreznoj upravi su objasnili da svi zaposlenici kojima nisu uplaćeni zakonom propisani doprinosi mogu pismeno – poštom, ili e-mailom, uputiti prijavu Poreznoj upravi FBiH, a tu je i otvorena besplatna telefonska linija, broj 080 020 333, a da pritom ne moraju ostaviti svoje lične podatke.

“Nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje mogu se prijaviti uz punu diskreciju, putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela +387 61 724 610.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti