Vanzemaljci bi mogli da budu roboti?

Ukoliko ikada utvrdimo da vanzemaljci postoje, oni najvjerovatnije neće biti “mali zeleni”, već kiborzi, smatra profesorica filozofije Susan Schneider.

Susan Schneider, profesorica filozofije sa Univerziteta u Pennsylvaniji, čiju je studiju Alien Minds (“Mozak vanzemaljca”) objavila Američka svemirska agencija (NASA), tvrdi da će prvi vanzemaljci koje bismo mogli sresti prije biti superinteligentni roboti, daleko superiorniji od nas, nego biološka civilizacija.

Schneider je jedna od malobrojnih među naučnicima koji smatraju da je pojam vještačke inteligencije eonima star i prisutan u kosmosu.

“Ne vjerujem da je većina naprednih vanzemaljskih civilizacija biološka”, navodi američka naučnica. Ona pretpostavlja da je riječ o najsofisticiranijim, postbiološkim društvima, odnosno oblicima vještačke inteligencije.

Program SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), koji od 1984. traga za znakovima vanzemaljske inteligencije, pokušava da u svemiru pronađe biološki život. U našoj kulturi, vanzemaljci se obično opisuju kao humanoidne kreature ogromnih glava, s mozgom koji je veći od ljudskog.

Schneider je, pak, ubijeđena da će naš prvi susret sa vanzemaljcima biti zapravo susret sa superkompjuterima.

Ona ističe da čim stvori tehnologiju koja može da je odvede u kosmos, svaka civilizacija je na samo nekoliko stotina godina od vlastitog preobražaja iz biološke u vještačku inteligenciju.

Američka naučnica podsjeća da smo prve radio signale odaslali prije samo 120 godina i da je svemirsko istraživanje započelo prije oko pola vijeka, a da smo već okruženi digitalnom tehnologijom.

Uređaji poput Google naočara uskoro će omogućiti direktniji kontakt interneta s našim tijelom i vjerovatno će za pedesetak godina sofisticirane internet konekcije biti direktno povezane sa našim mozgom. Implanti za oboljele od Parkinsonove bolesti se već koriste, a agencija Ministarstva odbrane SAD za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) već razvija neurološke implante, koji su kadri da regulišu poremećaje kao što su postraumatski sindrom, artritis, depresija i Kronova bolest.

Studije u okviru programa SETI navode da su vanzemaljske civilizacije, ukoliko postoje, najvjerovatnije daleko starije od naše – od 1,7 do osam milijardi godina.

Ukoliko je to tačno, te civilizacije su nesagledivo inteligentinije od naše. Mi smo za njih, zapravo, “galaktičke bebe”.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti