Uložiš samo 300 eura, a zaradiš 2.400: U našoj regiji se počela opet uzgajati davno zaboravljena biljka

Industrijska konoplja se iznova počela sve više uzgajati.

S90213-213605(1)(1)(2)(1)(1)

Poznato je da se u ovim našim krajevima, posebno u Srbiji konoplja masovno uzgajala kao sirovina za papir, te za odjeću kao i za građevinski materijal, ali pošto u sebi ova biljka sadrži određene količine halucinogene supstance poznate kao THC, zbog određenih, dodatno pooštrenih zakona, konoplja se prestala uzgajati i jednostavno je nestala sa naših njiva.

konplja3

Međutim, pošto ona donosi veoma dobru zaradu, i veoma je zahvalna za uzgajanje, jer se od nje mogu napraviti mnogi proizvodi, danas se polako vraća na naše područje mada su neke zakonske regulative i dalje veoma stroge.

Stručnjaci navode da se može dobro zaraditi od uzgoja konoplje, jer po njima ulaganje od nekih 300 eura donosi dobit koja je 4 puta veća, za razliku od uzgoja na primjer kukuruza. Ipak, zarada je moguća samo uz daljnju obradu konoplje, a ne od same biljke.

konoplja4

Kako stručnjaci tvrde po hektaru se može dobiti 600 do 800 zrna biljke, koja se zatim cijedi da bi se daljnjom preradom dobilo ulje, brašno i proteini. Kilogram zrna konoplje dostiže cijenu do 3 eura, tako da samo od zrna zarada može biti i do 2.400 eura, što je 4 puta više od uloženog.

Izvor: dobardan.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti