10 savjeta kako zaštititi sebe i kuću po ekstremnim minusima

Ako u svojoj regiji očekujete izuzetno niske temperature koje mogu rezultirati većim problemima pripremite se na vrijeme – pustite vodu u slavinama, obavite šoping  i napunite mobitele

smrz

Kako bi zaštitili svoje zdravlje, ako izlazite van dobro je znati kako se ponašati:

  • Obucite se slojevito – potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod hlača štrample ili helanke ili duge gaće za muškarce plus sokne. Na to idu čizme. Slojevita odjeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper.
  • Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete navući i preko nosa te disati u njega. Tako ćete malo ugrijati zrak.
  • Pokušajte disati što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite tijelo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko udahnuti i izdahnuti. Pri tom brojite svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti.
  • Nosite čizme s gumenim đonom ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.

smrz1

Kako bi spriječili probleme u domaćinstvu provjerite sljedeće:

  • Spriječite smrzavanje cijevi – Ako živite u kući i bojite se da bi vam se cijevi mogle smrznuti, ostavite vodu preko noći da lagano kapa. Voda će se teže smrznuti ako teče.
  • Negrijane prostorije ne smiju se zanemariti – Ako određene stambene prostore ne grijete i ne boravite u njima prije ovakvih hladnih dana pustite vodu iz vodovodnih cijevi, rezervoara ili grijača vode te sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji. Svakako je dobro ako živite u kući ili manjim zgradama pustiti vodu kratko da proteče prije noći kako bi spriječili smrzavanje.
  • U wc školjku i podne sifone preporučuje se uliti nesmrzavajuću tekućinu.
  • Pripremite so za posipanje ili pijesak. Ako vam nestane te soli, možete uvijek iskoristiti so od mašine suđa.

smrz3

Pripremite se:

  • Zalihe hrane i pića – Ako znate da dolazi velika hladnoća koja bi mogla jako zahvatiti vaše područje, opskrbite se hranom i pićem. Otiđite u prodavnicu, kupite dovoljno hrane i pića s kojom možete kuhati za narednih par dana u slučaju da dođe do velikih nepogoda.
  • Za slučaj da nestane struje – Provjerite zalihe svijeća, upaljača i baterijskih lampi u slučaju da nestane struje, što je lako moguće kod vrlo niskih temperatura i smrzavanja. Ostavite ih na lako dohvatljivom mjestu da vam budu pri ruci ako zatrebaju. Napunite mobitele do kraja noć prije.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti