Ufolozi: Vanzemaljci su bili u Beogradu i Sloveniji

U 40 godina postojanja nekadašnjeg Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva nisu objavljivani novinski natpisi ili dokumenti koji bi ukazivali na susrete jugoslovenskih migova i nepoznatih letećih objekata.

Ni 20 godina nakon raspada Jugoslavije iz vojne arhive u Beogradu nije procurilo nešto što bi ukazivalo na susrete treće vrste. Ukratko, ništa nalik navodnim dokumentima američkog FBI-a kakvi su objavljeni na nekim američkim internetskim stranicama.

No, različiti ljubitelji teorija zavjera i urota, kao i ufolozi, tvrde kako je vazdušnih susreta bilo, te da su neidentifikovane pojave na nebu u više navrata znale glavnu komandu avijacije dizati na noge.

Svemirske letjelice ili tek letjelice koje nije bilo moguće identifikovati, čitateljima na prosudbu. Ljubitelji NLO-a tako često navode sparno ljeto 1985. godine. Tada su radari komande 250. raketne brigade u Beogradu uočili nekakvo komešanje na nebu iznad Albanije u kojem je 10 albanskih lovaca pokušalo presresti dva neidentifikovana objekta.

Noćna hajka potrajala je sat vremena, kada su odjednom leteći objekti nepoznate identifikacije promijenili putanju i uputili se prema Beogradu. U trenutku kada su letjelice ušle u jugoslovenski vazdušni prostor podignuta su dva dežurna miga 21 s namjerom da ih presretnu na poziciju 60 kilometara prije Beograda.

Zaobilazeći zonu dometa protivvazdušnih baterija oko Beograda, dva neidentifikovana objekta iznenadno mijenjaju smjer i brzinom preko mah i po nastavljaju prema Rumuniji.

Dobivši naglo ubrzanje iznad dva maha, jugoslovenskim migovima misija susreta uljeza postala je nemoguća. Je li možda bilo riječi o NLO-ima ili novoj generaciji letjelica SAD-a, teško je reći. Zanimljivo, upravo je 250. brigada u vrijeme NATO napada na Srbiju srušila nedivljivi američki lovac F-117. Maštoviti ljubitelji NLO-a i vanzemaljaca spominju čak i postojanje ni manje ni više nego jugoslovenskog “Roswella”.

Ufolozi od Vardara do Triglava na različitim internetskim sajtovima godinama raspravljaju o slučaju iz 1966. kada se, kažu ufolozi, jedan NLO srušio na farmi blizu sela Otoček u Sloveniji i u njemu se nalazilo jedan mrtav EBE (Extraterrestrial Biological Entity).

Taj događaj, uvjereni su ljubitelji vanzemaljaca, dobro je sakriven od javnosti, fingirajući da se srušio tajni avion Jugoslovenskog vazduhoplovstva. Tada je navodno komanda avijacije saopštila da je tijelo vanzemaljca, skroz sprženo, ustvari bilo tijelo pilota Jugoslovenskog vayduhoplovstva. Rekli su da je “deformisano” plamenom i toplinom.

Tijelo nepoznatog bića, uvjereni su ufolozi, transportovano je u beogradsku Vojno-medicinsku akademiju, gdje je obavljena obdukcija, a hrpa fotografija o tom “događaju” nalazi se i na internetu.

I doajen jugoslovenske astronomije Milivoj Jugin pisao je o nepoznatim letećim tanjirima nad Jugoslavijom. On sam pričao je o čudnim pojavama nad Beogradom sredinom 1954. godine.

– Bilo je to 1954. godine, kada su u ranim satima nad Beogradom viđene svjetlosne pojave, svojevrsne “vatrene kugle”, koje su letjele visoko iznad nas po vedrom jutarnjem vremenu. Bio sam član komisije formirane da potraži objašnjenje tog fenomena, čija se slika već sutradan pojavila u jednom od naših dnevnih listova kao prvorazredna senzacija – kazivao je Jugin za beogradske medije.

Komisija koja je ispitala pojavu dala je objašnjenje Beograđanima da je u njihovu oku došlo do takozvanog stroboskopskog efekta. Na nebu su, po Komisiji, bili isprekidani gomilasti oblaci koji su se u jednom trenutku slili u jednu dugačku neprekidnu liniju koja se zbog komplikovanih optičkih varki, posmatračima na zemlji učinila kao famozni “leteći tanjir”.

Pomisao da se u dalekim i mračnim prostranstvima svemira skrivaju civilizacije čiji stanovnici posjećuju Zemlju, ne opsjeda Zemljane tek od danas.

Ali ta je pomisao u doba svemirskih letova i ubrzanog tehnološkog razvoja dobila neviđeni zamah i postala dijelom kulture savremenog čovjeka.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti