U podzemnom gradu u Turskoj otkrivena pravoslavna crkva stara 1500 godina s dosad neviđenim freskama

Pravoslavna crkva stara više od 1.500 godina otkrivena je u turskoj centralnoj oblasti Kapadokija, u okviru najvećeg podzemnog arheološkog nalazišta u Nevšehiru. Posebno fascinira to što su u unutrašnjosti crkve pronađene freske koje nikad dosad nisu viđene niti u jednoj pravoslavnoj bogomolji!

Otkrivene freske prikazuju uzdizanje Isusa Krista na nebo – Vaznesenje, ali i uništavanje zlih duhova poznatijeg kao Strašni sud.

U otkrivenoj pravoslavnoj crkvi, za koju arheolozi vjeruju da je stara više od 1.500 godina, nalazi se još mnogo tajni s obzirom na to da je dosad raščišćen samo krov i gornji dio zida.

– U prednjem djelu crkve nalaze se slike raspeća i Vaznesenja Isusovog, ali pored toga nalaze se i freske s likom apostola, svetih i drugih proroka, Mojsija i Jelisija rekao je za turski Hurijet istraživač Ali Ajdin.

Crkva sadrži ostatke jedinstvenih freski

Pored ove crkve arheolozi su otkrili čitav urbani stambeni projekt i podzemni grad sa četiri milje tunela, a vjeruje se da su ljudi ovdje živjeli prije 5.000 godina.

– Ono što dosad znamo je da su freske unikati i da dosad nisu viđene niti u jednoj crkvi na svijetu. Pored pomenutih, pronađene su i freske na kojima se vidi kako Isusu iz ruku ispada riba. Ovo mjesto je veće od ranije otkrivenih crkvi u Kapadokiji. Kada bude raščišćeno do kraja, ovo mjesto bi moglo da postane još veći centar hodočašća pravoslavlja – navodi gradonačelnik Nevšehira.

– Kada vremenski uslovi budu dozvolili i nakon kompletne restauracije, planiramo da unutrašnjost objekta i freske vratimo u prvobitno stanje – istakao je za Hurijet glavni arheolog projekta Semih Istanbuluoglu.

Izvor: thebosniatimes.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti