Ogromni drevni lavirint u Egiptu čuva tajnu o porijeklu čovječanstva (VIDEO)

Pronađen je nevjerovatni drevni egipatski podzemni lavirint koji mijenja ustaljeno shvatanje istorije. Ovaj lavirint se može smatrati jednim od najvećih otkrića iz vremena drevnog Egipta, ali i uprkos tome, mali broj ljudi zna za njegovo postojanje.

U pitanju je izgubljeni svijet podzemnih tunela i odaja koji nisu istraživani vijekovima. Ove odaje se pominju u drevnim tekstovima i lokalnim legendama, ali se smatralo da su mit dok nisu otkrivene.

Herodot je u ‘Istoriji’ napisao kako ovaj lavirint prevazilazi čak i same piramide. Vjeruje se da misteriozni podzemni kompleks odaja čuva tajnu o porijeklu čovječanstva, ali i da se u njemu nalaze drevni tekstovi izgubljene civilizacije Atlantide.

Herodot je u 4. vijeku prije nove ere naveo da se ovaj lavirint nalazi “malo iznad jezera Moaris i nasuprot Grada krokodila”.

Na osnovu opisa iz drevnih tekstova poput Herodotovih, njemački jezuitski naučnik iz 17. vijeka, Athanasius Kircher, naslikao je prvu reprodukciju enigmatskog lavirinta: imao je 12 dvorišta sa po 6 kapija na sjevernoj i 6 kapija na južnoj strani, pri čemu su ih okruživali zidovi. Unutar njih su se nalazile dvije odaje, jedna ispod zemlje i jedna iznad koju su svi mogli da vide.

Podzemni hram se sastoji od preko 3.000 soba punih hijeroglifa i crteža. Ovaj enigmatski kompleks se nalazi na manje od 100 kilometara od Kaira u Havari.

Tamo je 2008. godine stigla grupa istraživača iz Belgije i Egipta kako bi istražila podzemni kompleks uz pomoć napredne tehnologije. Ova ekspedicija je potvrdila da postoji podzemni hram nedaleko od piramide Amenemheta III.

O ovom nevjerovatnom otkriću nije bilo puno riječi, mada je nepoznato zašto. Rezultati ekspedicije su objavljeni 2008. godine, kratko nakon što je održano predavanje na Univerzitetu u Gentu u Belgiji na kom su prisustvovali i mediji.

Ipak, generalni sekretar Vrhovnog savjeta za antikvitete u Egiptu je ubrzo suzbio širenje informacija zbog sankcija egipatske Nacionalne bezbjednosti.

Louis de Cordier, vodeći istraživač ekspedicije, čekao je dvije godine da Vrhovni savjet odobri obavještavanje o ekspediciji, ali se to nije dogodilo. On je 2010. pokrenuo web site kako bi razotkrio istinu o podzemnom kompleksu. Vjeruje se da blaga koja se nalaze u podzemnom lavirintu kriju odgovore na brojne istorijske misterije vezane za drevnu egipatsku civilizaciju.

Nameće se pitanje zašto vlasti suzbijaju širenje informacija o ovom nevjerovatnom istorijskom otkriću?

Da li je moguće da ima još takvih mjesta na Zemlji?

Izvor: webtribune.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti