U Kini ‘nikla’ zgrada sa najvećim vještačkim vodopadom na svijetu (FOTO & VIDEO)

U kineskom gradu Guijang izgrađena je nevjerovatna zgrada koja privukla veliku pažnju zahvaljujući ogromnom vodopadu koji se sliva niz njenu fasadu.

Nazvana Liebian International Building, zgrada se uzdiže 121 metar, dok se skoro od vrha dramatično sliva jedan od najvećih vještačkih vodopada na svijetu. Ovo je ujedno i najviši vodopad koji je ugrađen u zgradu.

Kada je ovaj spektakularan vodopad  bio prvi put uključen, izazvao je pravu pometnju među lokalnim stanovništvom koje je u panici zvalo vlasti i medije da prijave katastrofalno curenje vode.

Vlasnici navode da je jedan od razloga što će se vodopad puštati u rad samo u posebnim prilikama i visoka cijena njegovog korištenja – jedan sat napajanja pumpi koje se za to koriste košta 118 dolara.

Za njegovo pokretanje koriste se četiri ogromne pumpe koje podižu prečišćenu kišnicu i sivu vodu, sakupljenu u podrumskim rezervoarima, na visinu od 108 metara odakle započinje pad.

Cheng Xiaomao, direktor Ludi Industry Group koja je investitor ovog projekta, otkrio je da će se u zgradi nalaziti kancelarije, butici i luksuzni hotel. Projektom je predviđena još jedna kula iste visine, a u bazi koja povezuje zgrade nalaziće se shopping centar.

“Guijang je grad planina, sa mnogo drveća, poput šume. Željeli smo da kreiramo nešto što će stvoriti osjećaj vode i zelenila, čak i u dijelu grada u kojem ste okruženi neboderima”, objasnio je Xiaomao viziju investitora koja stoji iza dizajna građevine.

Izvor: kucastil.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti