U junu nam stiže “Medeni mjesec”, a evo šta to znači za vas

Vjeruje se da dan nakon medenog Mjeseca uvijek dolazi do velike oluje. Pa, vidjećemo da li će se to narodno vjerovanje ove godine ispostaviti kao istinito

moon3

 Krvavi Mjesec, plavi Mjesec, vučji Mjesec … Dugačkoj listi čudnih naziva za pun Mjesec pridružio se i “medeni Mjesec” koji će nam nad glavama sijati u junu a koji, ruku na srce, nosi najljepši naziv. U pitanju je junski pun Mjesec, koji se u Evropi često naziva i “Mjesec procvjetale ruže”. U Kini ga nazivaju “lotosov Mjesec”. U Americi je poznat kao “Mjesec jagode” pa zbog toga mnogi misle da će se na nebu pojaviti naš satelit obojen u crveno.

Međutm, ovaj naziv nema veze sa samom bojom Mjeseca, već sa činjenicom da je u davna vremena prvi pun Mjesec u junu značio početak berbe jagoda, pa su mu zbog toga dali naziv. Slično tome, u Evropi (gdje su jagode došle dosta kasnije) ovaj Mjesec nosi naziv po ružama, koje u tom periodu dostižu svoj vrhunac. Jedino naziv “medeni Mjesec” zaista ima veze sa njegovim izgledom, jer će pun Mjesec u junu biti mnogo niže i bliže horizontu. To znači da će njegova svjetlost prolaziti kroz mnogo zagađeniji i vlažniji vazduh, pa zbog toga posmatraču djeluje kao da je predivne boje meda – a ne srebra, kao inače.

Ove godine medeni Mjesec će se pojaviti devetog juna i, po običaju, izazvaće dosta pažnje jer zna da izgleda dosta veće nego inače (nije ništa bliži Zemlji, ali jeste bliži horizontu pa dolazi do optičke varke da Mjesec izgleda veće nego inače).

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti