U Egiptu otkriveno ‘Sokolovo svetište’ sa zagonetnom porukom koja zbunjuje arheologe

Grupa arheologa koja se bavila istraživanjem drevnih ostataka u lučkom gradu Berenika na istoku Egipta je otkrila svetilište koje pruža dokaze o do sada nepoznatim drevnim ritalnim praksama iz kasnog rimskog perioda.

Tokom antičkog perioda ovaj grad je bio poznat kao Berenika Trogodlitika, a osnovao ga je u 3. vijeku p.n.e. Ptolomej II Filadelf. Vijekovima je služio kao trgovački centar koji je povezivao istočnu obalu Afrike, Indije i Arabije i služio uglavnom za prevoz ratnih slonova. Najnovija iskopavanja koja su sprovedena unutar ostataka religijskog kompleksa ukazuju da je otkriće povezano sa prisustvom Blemeja. 

A ko su Blemeji? Oni su bili nomadski narod koji je naseljavao Istočnu pustinju u periodu od 7. vijeka p.n.e. do 8. vijeka n.e.. U antičkim izvorima se prvi put spominju u jednoj od Teokritovih pjesama i kod Erastotena – koji navodi da žive u zemlji između Nila i Crvenog mora. Nakon najnovijih istraživanja utvrđeno je da su oni negdje između 4. i 6. vijeka okupirali i kontrolisali Bereniku, a hram unutar religijskog kompleksa – koji su istraživači nazvali “Sokolovo svetilište”, prepravili i prilagodili za svoje potrebe.


“Materijalni nalazi nađeni u hramu su izuzetni i uključuju ponude kao što su harpuni, statue u obliku kocke i stele koje ukazuju na vjerske aktivnosti koje su ovdje vršene”, rekla je arheolog Joan Oller. Pored njih otkriveni su ostaci od oko 15 obezglavljenih sokolova koji su bili sahranjeni zajedno sa jajima. Kult sokola je u drevnom Egiptu bio izuzetno raširen, međutim ovakav način sahranjivanja do sada nije zabilježen ni na jednom arheološkom lokalitetu.

Pored tragova o nepoznatim ritualnim praksama, naučnici su na stelama pronašli i natpis: “Ovdje je zabranjeno kuhati glavu”. Pretpostavlja se da su riječi služile kao upozorenje koje je imalo za svrhu da objasni kako je kuhanje glava životinja profani čin i da je u religijskom smislu zabranjen.

Oler objašnjava da su ona i njen tim nakon analiza zaključili kako svi elementi ukazuju na ritualne aktivnosti Blemeja, koji su nakon osvajanja Berenike svoja religijska vjerovanja prilagodili tradicionalnim egipatskim. Studija je objavljena u časopisu American Journal of Archaeology. 


Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti