U blizini engleske obale otkrivena olupina davno izgubljenog kraljevskog ratnog broda

Britanski ratni brod koji je potonuo 1682. dok je prevozio budućeg kralja lociran je u blizini istočne Engleske, a pronalazak je opisanom kao “najznačajnije istorijsko pomorsko otkriće od podizanja Mary Rose s morskog dna 1982.”

Ova objava uslijedila je nakon 15 godina tajnog rada na provjerama zbog potrebe zaštite olupine.

HMS Gloucester je ležao napola zakopan na morskom dnu, neotkriven, sve dok ga braća Julian i Lincoln Barnwell i prijatelj James Little nisu otkrili 2007. nakon četverogodišnje pretrage obale Norfolka.

Naime, prevozivši budućeg kralja Engleske Jamesa Stuarta, tada još uvijek vojvodu od Yorka, brod Kraljevske Mornarice nasukao se na pješčanom sprudu 6. maja 1682. Potonuo je nakon svađe između budućeg engleskog kralja Jamesa II., bivšeg lorda visokog admirala i pilota za kontrolu nad kursom broda, dok su plovili pored varljivih pješčanih sprudova Norfolka.

Stručnjakinja za pomorsku istoriju Univerziteta East Anglia Claire Jowitt istaknula je da su starost i prestiž broda, stanje olupine, već spašeni nalazi, kao i politički kontekst nesreće pridonijeli važnosti nalaza.

James II

Stotine putnika i članova posade su nestali, ali Stuart je jedva preživio, odgađajući napuštanje broda do posljednje minute.

“Zbog okolnosti njegovog potonuća, ovo se može smatrati pojedinačnim najznačajnijim istorijskim pomorskim otkrićem od podizanja Mary Rose 1982.”, dodao je Jowitt.

Mary Rose, jedan od ratnih brodova Henryja VIII koji je potonuo 1545. godine, spašen je 1982. u podvigu pomorske arheologije koji je pružio mnoštvo detalja o životu u doba Tudora.

Nakon godina mukotrpnog rada, konačno je podignuta s dna mora prije 40 godina u spektakularnoj operaciji koju su uživo pratili milioni na televiziji.

Preživjelo je oko trećine drvenog ratnog broda, koji je bio gotovo potpuno ukopan pod morsko dno, a izloženi dijelovi su erodirali.

Julian i Lincoln Barnwell s artefaktima pronađenim iz olupine HMS Gloucester

Drveni lafeti, lonci za kuhanje, skalpeli, kožne korice za knjige, šprice, gusle, zviždaljke, oružje, navigacijski uređaji i namještaj bili su među predmetima preuzetima iz Mary Rose, pružajući istoričarima najveću ikad zbirku originalnih artefakata dinastije Tudor.

“Gloucester predstavlja važan ‘gotovo’ trenutak u britanskoj političkoj istoriji: kraljevski brodolom koji je gotovo uzrokovao smrt katoličkog nasljednika protestantskog prijestolja u vrijeme velikih političkih i vjerskih napetosti”, dodali su sa Univerziteta.

Brodsko zvono

Planirana je i izložba za 2023. u Norwich Castle Museum & Art Gallery koja će predstaviti predmete pronađene u olupini, uključujući i zvono koje je pomoglo identifikovati brod.

Izvor: hr.sott.net/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti