Titovo ime napisano je u drvoredu na Banjici, ali slova polako nestaju: Živi spomenik nagriza vrijeme

U pitanju je 360 sadnica, koje su posađene između 1975. i 1980. godine

Veliki natpis “TITO” od krošnji borova, koji se nalazi na jednoj od najtajnovitijih lokacija u Beogradu, između VMA i “Pet solitera”, bio je pravo otkrovenje kada je Google objelodanio detaljne satelitske snimke Beograda. Međutim, slova polako “blijede”, tačnije, nestaju, gube se u ostatku zelenila koje je počelo da niče na ovoj parceli.

U zimskom periodu “Tito” još ima svoju oštrinu i djeluje impozantno, dok je ljeti, kada olista samoniklo rastinje, natpis više ne izgleda tako moćno, kao što je to bilo prije 10 ili 20 godina.

Logično, zašto bi neko u 2021. godini još njegovao ime Tita, megalomanski ispisanog u preko 200 metara dugom drvoredu. S druge strane, ovaj drvored jeste svjedočanstvo prošlosti, jedinstveni spomenik vjernosti drugu Titu.

Natpis je osvanuo na važnom mjestu. Možda većina Beograđana nije ni mogla da zamisli da se u jednom običnom šumarku ponosno krije ime doživotnog predsjednika, ali to je mogao da vidi svako ko bi sletao na važan vojni helidrom Banjički vis. Takođe, tu se nalazi još jedna važna bezbjednosna institucija – BIA. Tačnije, drvored je između kompleksa Instituta bezbjednosti i helidroma.

Ovaj natpis postao je popularan i među strancima, koji su nakon pada “željezne zavjese” fascinirano istraživali Istok.

Međutim, iako je vrijeme počelo da nagriza slova “Tito”, drvored koji ih tvori je očuvan i bilo bi vjerovatno dovoljno samo da se posječe višak samoniklih stabala i popravi oba slova “T”, pa da ovaj živi spomenik opstane kao fascinantan podsjetnik na ne tako davnu prošlost.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti