10 najmisterioznijih otkrića u vječnom ledu Arktika i Antarktika

Bilo da se radi o tragovima vanzemaljaca ili neobjašnjivim prirodnim fenomenima, arktički regioni vječne hladnoće i dalje uznemiravaju umove istraživača i teoretičara.

S globalnim klimatskim promjenama vječni led sjevernog i južnog pola Zemlje postepeno se topi, a drevni glečeri nam svake godine donose nova iznenađenja.

Zemaljska kugla i pogled na Antarktik i Arktik. © Public Domain

Neka od otkrića su divni tragovi misterija ljudske prošlosti, koji nam vraćaju predmete izgubljene u vremenu ili govore o nevjerovatnim anomalijama koje čak ni najpoznatiji svjetski naučnici nisu u stanju objasniti.

U posljednje vrijeme čovječanstvo sve više usmjerava svoj pogled u svemir, ali na Zemlji postoji još mnogo neistraženih kutaka, a jedno od takvih mjesta, bogatih očaravajućim tajnama, su Arktički krug i Antarktik. Vječni led nastavlja se topiti, a ovaj proces omogućava nevjerovatna otkrića, koja mogu biti jednako divna, misteriozna ili čak zastrašujuća.

Nemilosrdni sjever može biti vrlo strašno i zastrašujuće mjesto, jer još uvijek ne znamo toliko o njemu. Naučnici i teoretičari zavjera neprestano se svađaju i ismijavaju zbog različitih mišljenja o većini misterija Arktika. Bilo da se radi o tragovima vanzemaljskih civilizacija ili neobjašnjivim prirodnim fenomenima, područja vječne hladnoće i dalje uznemiruju umove istraživača i teoretičara.

Možda uskoro nećemo dobiti odgovore na sva naša pitanja, a većina tajni Sjevera ostat će nerazjašnjena, ali ovo nije razlog da zatvaramo oči pred njima. U nastavku slijedi odabir 10 jezivih i nevjerovatnih otkrića koja su se desila u (ne tako) vječnom ledu Arktika i Antarktika posljednjih godina.

1 | Otapanje vječnog leda može izazvati nove virusne epidemije

Globalne klimatske promjene dugo su bile razlog pojačanog topljenja polarnog leda. Veličina ledenjaka Arktičkog okeana svakim ljetom se sve više smanjuje. Kao rezultat toga, zbog neobično toplog vremena, otopljeni glečeri oslobađaju mikrobe koji su hibernirali vijekovima.

U avgustu 2016. godine, neočekivana pojava antraksa u jednom sibirskom selu ubila je 12-godišnjeg dječaka i hospitalizovala 72 mještana. Uzrok epidemije bila je kontaminacija lokalnih podzemnih voda leševima smrznutih jelena, koji su nekada davno umrli od ove opasne infekcije. Sibirci su platili ceh jer je sva pijaća voda u selu bila otrovana.

I evo još jednog presedana – u Norveškoj su pronađena tijela 6 mladića koji su 1918. umrli od španske gripe, a u krvi umrlih pronađen je savršeno očuvan virus. Među stručnjacima postoji zabrinutost da bi smrznuti grobovi žrtava velikih boginja u budućnosti mogli uzrokovati i izbijanje ovog smrtonosnog virusa.

2 | Ovi štenci su stari 12.000 godina

Istraživač u Jakutskom muzeju mamuta secira ostatke šteneta pronađenog u Jakutiji. © Scanpix

Godine 2001. istraživači koji su otišli na sjeveroistok Jakutije u nadi da će tamo pronaći ostatke drevnih mamuta, pronašli su savršeno očuvane ostatke štenaca iz ledenog doba. Smrznuti štenci teoretski mogu pomoći naučnicima da otkriju kada i gdje su se psi tačno podijelili u zasebnu podvrstu vukova i postali prve pitome životinje u ljudskoj istoriji. Proučavanje nalaza pokazalo je da su štenci uginuli u dobi od oko 3 mjeseca, a uginuli su, najvjerojatnije, upavši u lavinu.

Naučnici će iskoristiti ostatke otkrivenih životinja za istraživanje hronologije pripitomljavanja ove vrste, jer do sada u naučnoj zajednici još uvijek nema konsenzusa o vremenu i mjestu gdje su pse prvi put pripitomili ljudi.

3 | Tajna nacistička baza na Arktiku

Napuštena baza na Arktiku. © Wikimedia Commons

U oktobru 2016. ruski naučnici su otkrili tajnu nacističku bazu na Arktiku. Objekat pod nazivom Schatzbraber ili “Lovac na blago” pronađen je na ostrvu Alexandra Land, a izgrađen je oko godinu dana nakon njemačke invazije na Rusiju.

Očigledno, baza je bila potpuno prazna od 1944. godine, kada su se nacistički naučnici otrovali mesom polarnog medvjeda. Drugi put su se ljudi pojavili ovdje tek 72 godine kasnije. Ruski polarni istraživači otkrili su oko 500 različitih artefakata u bazi, uključujući zahrđale metke i dokumente iz Drugog svjetskog rata, a svi su oni godinama bili skriveni u bunkerima. Baza se održala u odličnom stanju zbog izuzetno niskih temperatura.

Postoje priče da je objekt napravljen kao baza za traženje nekih drevnih relikvija i izvora moći, u čije postojanje je vjerovao i sam Adolf Hitler. Međutim, skeptičniji stručnjaci vjeruju da je tajna baza nacistima davala informacije o vremenskim prilikama, što je Njemačkoj moglo dati značajne prednosti u planiranju kretanja svojih trupa, brodova i podmornica. Rusi sada koriste ovo ostrvo za izgradnju vlastite vojne baze.

4 | Drevni gigantski virus

Ultratanki presjek čestice Pithovirusa u inficiranoj ćeliji Acanthamoeba castellanii posmatran transmisijskom elektronskom mikroskopijom sa poboljšanjima (Julia Bartoli i Chantal Abergel, IGS i CNRS-AMU) © Wikimedia Commons

Tokom 2014. godine, u vječnom ledu Sibira, istraživači su otkrili virus koji se zove Pithovirus, a koji je počivao na hladnoći netaknut skoro 30.000 godina, a pokazalo se da je u pitanju ogroman vanćelijski zarazni agens. Nalaz je prepoznat kao jedinstven, jer je pithovirus najveći predstavnik virusa poznatih modernoj nauci.

Osim toga, virioni pronađeni na Arktiku genetski su mnogo složeniji od konvencionalnih virusa. Pithovirus sadrži 500 gena. Inače, otkriven 2013. godine, Pandoravirus, sada priznat kao drugi najveći virus na planeti, ima čak 2.500 gena. Poređenja radi, HIV sadrži samo 12 gena. Još jezivije, i nakon 30.000 godina hibernacije, divovski virion je još uvijek aktivan i sposoban zaraziti ćelije amebe.

Mnogi naučnici vjeruju da bi danas bilo izuzetno teško zaraziti se ovim praistorijskim virusom, iako je pod optimalnim uslovima takva opasnost i dalje moguća. Na primjer, ako pronađete tijelo osobe koja je umrla od ove infekcije. Takav scenario je malo vjerovatan, ali sama ideja da se nepoznati i potencijalno opasni mikroorganizmi skrivaju u vječnom ledu, čekajući svoj dan otkrića, zabrinjava neke stručnjake.

5 | Anomalija gravitacije pronađena na Antarktiku ispod ledene ploče

Gravitacijski signali © Državni univerzitet Ohio

U decembru 2016. naučnici su otkrili ogroman objekt skriven pod vječnim ledom Antarktika. Otkriće je napravljeno na području Wilkes Land, a radi se o anomalnom području promjera oko 300 metara, koje se javlja na dubini od približno 823 metra. Nalaz je nazvan gravitacijska anomalija Zemlje Wilkes, a otkriven je u krateru prečnika 500 kilometara zahvaljujući opažanjima sa NASA -inih satelita 2006. godine.

Mnogi istraživači nagađaju da je ogromna anomalija sve što je ostalo od džinovskog praistorijskog asteroida. Vjerojatno je bio 2 puta (ili, prema drugim izvorima, 6 puta) veći od asteroida, zbog čega su dinosauri trenutno izumrli. Istraživači takođe vjeruju da je upravo ovo nebesko tijelo uzrokovalo globalnu katastrofu koja je izazvala permsko-trijasko izumiranje prije 250 miliona godina, kada je umrlo 96% morskog života i oko 70% kopnenih stvorenja.

Kao i uvijek, teoretičari zavjera su različitog mišljenja. Mnogi od njih vjeruju da je ovaj krater nekada bio podzemna baza vanzemaljaca, ili tajno utočište palih anđela iz Biblije ili čak portal u unutrašnji dio Zemlje, gdje postoji zaseban svijet (hipoteza šuplja Zemlja).

6 | Tajanstvena arktička civilizacija

Zagonetka sibirske mumije djeteta iz nepoznate arktičke civilizacije. © Siberian Times

Naučnici su 2015. godine, 29 kilometara južno od Arktičkog kruga, otkrili tragove misteriozne srednjovjekovne civilizacije. Uprkos činjenici da se pronalazak desio u regiji Sibira, arheolozi su utvrdili da je ovaj narod u srodstvu s Perzijom.

Ostaci su bili umotani u krzno (vjerovatno u kožu medvjeda ili vukodlaka), koru breze i prekriveni bakrenim predmetima. U uslovima vječnog leda, tijela u takvom “omotu” doslovno su mumificirana i stoga savršeno očuvana sve do danas. Ukupno, na mjestu srednjovjekovnog nalazišta, istraživači su pronašli 34 mala groba i 11 tijela.

U početku se vjerovalo da su tu sahranjeni samo muškarci i djeca, ali u avgustu 2017. naučnici su otkrili da među mumijama postoji i tijelo žene. Naučnici su joj dali nadimak Polarna princeza. Vjeruje se da je ova djevojka pripadala visokoj klasi, budući da je do sada jedina predstavnica ljepšeg pola otkrivena tokom ovih iskopavanja. Rad s artefaktima još uvijek traje, pa je moguće da je pred nama još mnogo nevjerovatnih otkrića.

7 | Misterija ratnih brodova HMS Terror i HMS Erebus

Olupina HMS Erebus © Wikimedia Commons

Ratni brodovi HMS Terror i HMS Erebus ponovo su posebno opremljeni za zloglasnu nestalu arktičku ekspediciju koju je vodio Sir John Franklin 1845-1847. Oba broda pod komandom Franklina krenula su na putovanje neistraženim regijama krajnjeg sjevera, ali u području kanadskih teritorija okovao ih je led, a niko od 129 članova posade, uključujući i samog kapetana, nikad se nije vratio kući.

U razdoblju 1981.-1982. poduzete su nove ekspedicije čija je svrha bila istraživanje ostrva kralja Williama i Beecheya (ostrvo King William, ostrvo Beechey). Tamo su naučnici pronašli tijela nekih od članova Franklin ekspedicije, savršeno očuvana do danas zahvaljujući procesu prirodne mumifikacije. Prema forenzičkim stručnjacima, uzrok smrti ovih polarnih istraživača bilo je trovanje nekvalitetnom konzerviranom hranom, tuberkuloza i teški vremenski uslovi nemogući za život. Kao rezultat pregleda posmrtnih ostataka, stručnjaci su zaključili i da su članovi Franklin ekspedicije u jednom trenutku doslovno poludjeli od iscrpljenosti pa su čak počeli i jesti jedni druge – na njihovim tijelima pronađene su sumnjive posjekotine i tragovi kanibalizma.

Zatim je 12. septembra 2014. ekspedicija u području Viktorijinog tjesnaca otkrila olupine HMS Erebusa, a tačno 2 godine kasnije (12. septembra 2016.) članovi Arktičke istraživačke fondacije otkrili su HMS Terror u gotovo savršenom stanju.

8 | Neidentifikovani zvukovi emitovani su sa dna Sjevernog ledenog okeana

Arktik © Pxhere

Godine 2016. u blizini eskimskog naselja Igloolik, teritorija Nunavuta, na području kanadskog Arktika, zabilježeni su čudni zvukovi koji dolaze ravno s dna i zastrašuju čak i divlje životinje koje žive u ovim vodama.

Tim naučnika, kojeg je poslala kanadska vojska, morao je utvrditi izvor zvukova i saznati je li neka strana podmornica došla u kanadske teritorijalne vode. Ali na kraju su pronašli samo jato kitova i 6 morževa. Nakon što se uvjerila da sumnjivi signali ne predstavljaju nikakvu opasnost, vojska je prekinula operaciju i napustila lokaciju.

Porijeklo misterioznih zvukova i dalje je nepoznato, ali sljedbenici teorija zavjere vjeruju u nekoliko fantastičnih verzija odjednom, uključujući poruke stanovnika mitske Atlantide, signale iz podvodne baze vanzemaljskih stvorenja ili čak glasove ogromnih dubinskih … morskih životinja, o kojima nauka još ništa ne zna.

9 | Arktičke vrtače

Poniruće rupe na glečerima nazivaju se moulini. Planinar zaviruje u jedan ogromni moulin na glečeru Snowbird, u planinama Talkeetna na Aljasci. Više takvih vrtača nedavno je otkriveno u arktičkoj regiji. © Image Credit: Wikimedia Commons

Tajanstveni krateri pojavljuju se u Sibiru već duže vrijeme. Jedan od najvećih takvih kratera otkriven je šezdesetih godina prošlog vijeka i nazvan je krater Batagayka. Lijevak kratera se svake godine širi za oko 1960 metara u prečniku. Osim toga, novi krateri počeli su se pojavljivati ​​na istočnoj obali poluostrva Yamal. Na primjer, ujutro 15. juna 2017., lokalni stočari irvasa primijetili su plamen i stubove dima u blizini sela Seyakha. Na istom mjestu, istraživači su iste godine otkrili nove arktičke kratere.

Gromoglasne eksplozije koje se povremeno čuju su zapravo posljedica globalnog zagrijavanja. Vječni led se u posljednje vrijeme sve aktivnije topi, pa se zbog toga tu i tamo iz zemlje oslobađaju prethodno zapečaćene rezerve metana, što izaziva pojavu novih kratera.

Ali šta bez fantastičnih verzija teoretičara zavjere? U slučaju lijevaka, teoretičari zavjera takođe daju neke prilično zanimljive ideje. Na primjer, vjeruju da su krateri bivše baze zamrznutih NLO -a koji povremeno napuštaju Zemlju, ostavljajući iza sebe misteriozne rupe u smrznutom tlu. Druga uobičajena verzija kaže da su arktički krateri kapija u drugi svijet.

10 | Pronalaženje nestalog broda duhova HMS Thames

HMS Thames © Wikimedia Commons

U avgustu 2016. u blizini sela Goroshikha, južno od Arktičkog kruga, otkriven je napušteni britanski parobrod HMS Thames za koji se vjeruje da je potonuo davne 1877. godine. Brod su pronašla dva istraživača iz Ruskog geografskog društva na području Sjeverni morski put. Ova je ruta bila vrlo popularna među polarnim putnicima početkom 19. vijeka, ali plovidba ovim pravcem je bila izuzetno nesigurna sve do početka 20. vijeka.

Brod je građen za istraživanje Obskog zaljeva i rijeke Jenisej te za trasiranje najboljeg trgovačkog puta do obala Rusije. Posada je napustila ovo plovilo nakon zime koju su proveli na obali Jeniseja, a HMS Thames se tokom odsustva posade potpuno zamrznuo.

Ima nešto jezivo i tužno u otkriću ostataka broda koji je plutao sjevernim morima prije 140 godina.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti