Tajna tibetanskih mumija

Visoko u planinama Tibeta, u pitoresknom selu Guen, 1975. godine otkriveno je mumificirano tijelo budisitičkog monaha staro pet stoljeća.

Na njega su nabasali lokalni seljaci, nakon zemljotresa koji je razrušio skromnu kamenu grobnicu ovoga svetog čovjeka. Naučnici, koji su analizirali posmrtne ostatke, nemalo su se iznenadili shvativši da je truplo bilo savršeno očuvano, i to bez balzamovanja – imalo je čak i kosu! Nadalje, mumija je pronađena u neobičnom položaju, s koljenima prislonjenim na grudi, dok joj je oko vrata i nogu bila vezana traka.

Njemački antropolog Victor Mayer pokušao je pronaći objašnjenje ove misterije. Razgovarajući sa stručnjacima za tantričku meditaciju, doznao je kako je pokojnik prektikovao jedan od njenih najzahtjevnijih oblika. Majstori ove drevne vještine, koja podrazumijeva gotovo nadljudsku fizičku i mentalnu snagu, u stanju su regulisati vlastitu tjelesnu temperaturu, a navodno i umrijeti u trenutku kad to požele. Premda je ovo objašnjenje prihvatio sa skepsom, Mayer je barem sa sigurnošću utvrdio čemu je spomenuti povez služio – više puta omotan oko vrata, a zatim ispod koljena i oko ruku, omogućavao je dugotrajno meditiranje u teškom joga položaju.

“Ovaj čovjek morao je imati nevjerovatnu moć koncentracije. Da se opustio makar na trenutak, povez bi ga ugušio, a znamo da se to nije dogodilo, budući da naučnici nisu pronašli tragove davljenja”, objasnio je Mayer. “Lokalni ljudi, koji tijelo štuju kao svetinju, uvjeravaju me da je svećenik napustio svijet dobrovoljno, snagom uma, u trenutku duboke meditacije. Navodno se radilo o žrtvovanju za dobrobit svoga naroda”.

Kakve veze neobična vrsta suicida ima s opštim dobrom?

Proučavajući drevne budističke tekstove, Mayer je doznao za slučaj izvjesnog Sangha Tenzina, monaha koji se prije šest stoljeća, kad se njegovo selo našlo pod najezdom otrovnih škorpiona, žrtvovao na način da je sjeo u lotus položaj te meditirao do smrti. Prema legendi, u trenutku kad mu se duša rastala s tijelom škorpioni su iščeznuli, a na nebu se pojavila prekrasna duga!

Tajna mumifikacije bez balzamovanja otkrivena je tek nedavno, nakon što su naučnici proučili dvije stotine godina stare ostatke budističkog svećenika. Ovaj čovjek, koji se žrtvovao kako bi zaustavio stravične poplave u rodnom gradu, godinama se hranio isključivo grančicama i korijenjem, uslijed čega su uništene bakterije iz crijeva pa tijelo nije istrunulo.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti