Podvodno arheološko otkriće: Istražen “plutajući dom” dansko-norveškog kralja iz 15. vijeka (VIDEO)

Podvodna istraživanja u blizini obala Švedske su otkrila ratni brod iz 15. vijeka koji je prema tvrdnjama istraživača nekada služio kao “plutajući zamak” za neustrašivog kralja.

Posljednji put je brod po imenu “Gribshunden” plovio morima daleke 1495. godine, bio je dug 35 metara i osmišljen kao ratni brod. Za njegovu izgradnju je preuzeta posebna tehnika brodogradnje sa Mediterana, koja je podrazumijevala spajanje dasaka ivice trupa sa ivicama na drvenom okviru.

Arheolog sa Univerziteta Lund iz Švedske Brendan Foley je izjavio da ovo plovilo predstavlja iskorak u tehnologiji izrade brodova, kao i da je dizajniran isključivo za borbu. On dodaje da su istraživanja pokazala kako je bio naoružan sa oko 90 manjih topova, kao i brojnom posadom oklopnih vojnika koji su pucali iz pištolja i samostrijela sa gornje palube broda i krme.

Zabilježeno je da je kralj Hans od Danske često putovao Gribshundenom još od 1480-ih i da je u tim prilikama bio okružen velikom flotom. On je u tom periodu vladao Danskom i Norveškom pokušavajući da pridobije Švedsku, kako bi se ponovo pridružila Nordijskoj uniji. Međutim, dok su 1495. godine vođeni pregovori u Kalmaru brod je misteriozno potonuo – navodno nakon što je izbio požar. Kralj i njegova pratnja su u to vrijeme bili na obali, ali prema nekim procjenama oko 150 ljudi koji su se našli u tom trenutku na njemu je poginulo.

Kako je nakon podvodnih istraživanja otkriveno samo 14 postolja za topove u blizini krme, pretpostavka Foleya i njegovih kolega je da je većina oružja spašena ubrzo nakon što je potonuo. Interesantan podatak je da nisu otkrili nikakve tragove požara, što sugeriše da je potonuo brzo. Kada je u pitanju “lakše” naoružanje, utvrđeno je da su veće brodske puške bile postavljane na drvene elemente iz kojih su ispaljivani projektili veličine loptice za golf. Dok su pištolji bili dosta jednostavniji, i sa kuglicama koje su ispaljivane dodirivanjem šibice na gornjem dijelu.

 

Foley je sa svojim timom istraživao olupinu tokom avgusta i septembra, tom prilikom je izvršio i trodimenzionalno snimanje kako bi kasnije stručnjaci mogli da naprave njegovu digitalnu rekonstrukciju. Jedan od razloga ovakvog poduhvata je i činjenica da su izgubljeni brodovi na kojima su plovili Kristofer Kolumbo i Vasco de Gama bili veoma slični što bi u budućnosti naučnicima pružilo jedinstvenu priliku da saznaju nešto više o brodogradnji tog perioda.

“Ništa slično ovome nije otkriveno”, zaključio je Foley.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti