Tajna ispod ledene kore Grenlanda šokirala istraživače, tamo su pronašli …

Tokom desetljeća, ledeni pokrivač koji stalno mijenja debljinu i izgled, prekrio je avione koje od tada zajedničkim imenom zovu ‘Lost Squadron’ (‘Izgubljena eskadrila’)

sq1

Dana 15. jula 1942. šest borbenih aviona Lockhead P-38 i dva bombardera B-17 Flying Fortress upali su u mećavu, dok su bili podrška saveznicima u ratu na britanskom ostrvu. Zbog opasnog vremena avioni su morali hitno sletjeti na zaleđenu površinu Grenlanda. Slijetanje je bilo uspješno i svi članovi posada spašeni su devet dana kasnije. No, avioni su ostali prikovani uz tlo.

Pedeset godina kasnije, 1992. godine, jedna ekspedicija koja je došla vidjeti šta je s ostavljenim avionima ostala je u šoku. Avioni su nestali, a jedan od njih pronađen je na dubini od stotinjak metara ispod ledene kore.

sq3

Pat Epps i Richard Taylor iz Atlante godinama su tragali za avionima, a prvi put su na jedan naišli 1988. zahvaljujući novoj radarskoj tehnologiji koju su tad prvi put koristili. Avion je pronađen dvije milje dalje od lokacije na kojoj su ga piloti ostavili i bio je prekirven ledenom korom debelom 80 metara.

Bio je to P-38 kojeg su uspjeli otkopati i obnoviti toliko da bude opet sposoban za let. Avion su prozvali Glacier Girl (Cura s glečera).

Sad su opet oživjele inicijative za pronalaženjem i ostalih aviona. Akciju vodi neprofitno udruženje Arctic Hot Point Solutions, čiji članovi su otkrili još jedan P-38 iz ‘Lost Squadrona’.

sq2

Tragovi drugog aviona prvi put su otkriveni 2011. godine kada je ekipa pretražila područje s radarom u potrazi za objektima pod ledom. Ranije ove godine, tim se vratio zbog ugradnje novog radara koji je bio postavljen na dron kako bi efikasnije tražio nestale ratne brodove iz Drugog svjetskog rata.

Nakon što je otkriven P-38, tim za pretraživanje koristio je toplinsku sondu koju je slijedila čelična cijev dugačka oko 75 metara. Riječ je o tzv. Termal Meltdown Generator – sistemu za otapanje.

Sistem za otapanje pratio je trag sonde, bušeći rupu širine od oko jednog metra, a kad je doprla do predmeta, tim je bio ugodno iznenađen što je to doista bio jedan od nestalih P-38.

Tim će koristiti velike ploče za grijanje, kako bi napravio tunel do aviona, a zatim poslati radnike kako bi stvorili oko njega pećinu. To će napraviti s tzv. udarima tople vode.

sq4

No istraživanje neće završiti s tim avionom, jer se pod ledenom korom nalaze još četiri iz tog ‘Lost Squadrona’, ali oni nisu jedini koji su ostali okovani ledom. Tu je još nekoliko nestalih aviona koji su tokom Drugog svjetskog rata letjeli iznad Grenlanda prema Americi i obratno.

U uvali Koge na Grenlandu, tim i dalje traži svoju primarnu metu: avion Grumman J2F Duck. Riječ je o američkoj amfibiji – dvokrilcu, za kojeg još uvijek vjeruju da su u njemu ostala trojica članova posade.

Izvor: koktel.org

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti