Gdje na kraju završe kovanice: Legenda o čuvenoj fontani Di Trevi i novčićima koje turisti bacaju u nju

Ako ste ikad posjetili Rim, morali ste proći i na trenutak zastati kod najpoznatije fontane Di Trevi. Vidjeli ste tamo more turista, od kojih veliki broj baca kovanice eura u fontanu, za sreću i povratak u Vječni grad.

fon1

Ovo je priča o svim tim silnim kovanicama, i njihovoj sudbini.

Grad sagrađen na sedam brežuljaka kojeg su osnovali braća Romul i Rem slobodno možemo nazvati i gradom fontani. Naime, Rim ukupno ima preko 2.000 fontana, više od bilo kojeg drugog grada na svijetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrijednim istorijskim spomenicima. Neke od njih su Fontana četiri rijeke koju je izgradio Bernini (kao uostalom i pola Rima) i Tritonova fontana, ali nijedna nije slavna i svjetski poznata poput Fontane di Trevi.

Arhitekta Nikola Salvi zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762. godine, 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje! Trevi je najveća barokna fontana u Rimu i vjerovatno jedna od najpoznatijih na zemaljskoj kugli. Poslužila je i kao mjesto mnogih reklama i filmova, a upravo je jedan film pojačao i naglasio tradiciju bacanja novca u nju.

Nakon filma “Tri novčića u fontani” snimljenog 1954. godine, građani i turisti počeli su bacati kovanice u fontanu, vjerujući kako će im to donijeti sreću, ali bacanje sitniša u fontanu počelo je još i mnogo ranije. Felinijev film “Dolce Vita” mnogo je zaslužniji za kasnije promovisanje fontane, jer je teško zaboraviti ulazak Anite Ekberg u najpoznatiju rimsku fontanu.

fon2

Ipak, i prije prvog spomenutog filma, ali i Felinijevog remek djela, vjerovalo se da ako popijete čašu vode iz fontane to donosi sreću i kako ćete ponovno posjetiti Rim. Vremenom se ova legenda promijenila, pa se danas vjeruje kako sreću i povratak donosi bacanje kovanice desnom rukom preko lijevog ramena, dok leđima stojite okrenuti fontani.

S obzirom na količinu turista koji svakodnevno ovdje prođu i ubace nešto, sigurno vas zanaima koliko novaca fontana “zaradi”, kao i to, kome on pripada. Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju radnici Caritasa te ga koriste za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima, kako u Italiji, tako i u preko 200 različitih zemalja.

Caritas je prije nekoliko godina otvorio i supermarket u italijanskoj prijestolnici, za siromašne građane, tako da zapravo svakim bacanjem eura, činite usput i dobro djelo za one koji nemaju. Prosječno, dnevno se iz fontane izvuče oko 3000 eura, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese preko milion eura. Tako da, ako i vi dođete ovdje, slobodno date svoj doprinos, jer nećete samo pomoći siromašnima, već se i kad – tad vratiti u jedan od najljepših gradova na svijetu.

Izvor: aura.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti