Tajanstvene “krijesnice” Johna Glenna: Šta je čuveni astronaut zaista vidio dok je orbitirao oko Zemlje?

Godine 1998. u svemir je poslan najstariji astronaut svih vremena: John Glenn (1921. –  2016.), u to vrijeme još uvijek aktivan američki senator, imao je sedamdeset sedam godina kad je poletio s lansirne rampe. U tom trenutku, osjetio je tek blago ubrzanje pulsa – pa bio mu je to već drugi boravak u svemiru!

U istoriju se upisao još davne 1962. godine, kao prvi Amerikanac koji je napravio orbitalni let oko Zemlje, kao i treći američki astronaut u svemiru uopšte (prije njega lansirani su samo Alan Shepard i Gus Grissom). Programu svemirskih letova “Mercury” pridružio se kao vojni pilot, s iskustvom mnogobrojnih borbenih misija iz Drugoga svjetskog i Korejskog rata. U svemirskom brodu “Mercury 6”, našu planetu je obletio triput, za nešto manje od pet sati. Dok je boravio u kapsuli “Friendship 7”, ugledao je nešto … pa, čudno.

Prve trenutke u orbiti Glenn je proveo gledajući Zemlju – javio je npr. o pješčanoj oluji nad Nigerijom, kao i o omanjim problemima s visinomjerom. Ono što je njegovo srce ispunilo mješavinom ushićenja i straha dogodilo se u trenutku kad je letio iznad Australije: učinilo mu se da se da kroz prozor vidi nešto slično – krijesnice! “Posvuda su … Kao da se roje oko letjelice”, uzbuđeno je opisivao nesvakidašnji prizor. Pogledavši bolje, rekao je da vidi na hiljade fosforescentnih čestica žućkasto-zelenkaste boje. Glenn nije imao pojma o čemu je riječ. Nije to znala ni NASA. Kontrola na Zemlji zaključila je da je riječ o komadićima kristaliziranog leda koji su strujali uzduž letjelice, no pokazalo se da to nije bilo tako. Teorije o vanzemaljcima, premda vrlo maštovite i uzbudljive, takođe nisu “držale vodu”. Objašnjenje čudesne pojave bilo je razočaravajuće prozaično: radilo se o Glennovoj mokraći! Letjelica je, naime, bila opremljena ventilom koji je astronautove tjelesne tekućine – mokraću i znoj – izbacivao u svemir. Ispuštena iz kapsule, mokraća se trenutno smrznula, a kad bi svjetlo udarilo pod pravim uglom, ti kristalići su svijetlili zelenkastim sjajem, baš poput “nebeskih krijesnica”.

“Friendship 7” spustio se u Atlanski okean šezdesetak kilometara dalje od planiranog mjesta, a nepunih sedam minuta kasnije američkog junaka pokupio je brod. Zanimljivo, kapsula je bila još vrela od atmosferskog trenja, pa Glenn nije mogao izići iz nje kroz predviđeni otvor, već je aktivirao eksplozivne šarke na pomoćnim vratima. Tom prilikom, kad je detonator odskočio, ozlijedio je ruku, no bila je to mala cijena za učestvovanje u jednoj od najvećih avantura u istoriji ljudskog roda.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti