Tajanstvena struktura u obliku slova L pronađena u blizini egipatskih piramida u Gizi

Enigmatična podzemna struktura otkrivena blizu piramida u Gizi mogla bi biti ulaz u misterioznu dublju strukturu.

Koristeći tehnike daljinskog istraživanja, arheolozi u Egiptu otkrili su tajanstvenu podzemnu strukturu u obliku slova L na zapadnom drevnom groblju Gize.

Zapadno groblje sadrži grobnice članova kraljevske porodice i visokorangiranih osoba, napisao je tim naučnika u svojoj studiji. Mnoge njihove grobnice imaju nadzemne pravougane kamene ili glineno-ciglene strukture s ravnim krovovima poznate kao “mastabe”.

U centru groblja postoji područje bez nadzemnih struktura. Kako bi istražili ovo područje, tim je primijenio tehniku zvanu električna tomografija (ERT), pri kojoj se električne struje šalju u zemlju i mjeri se otpornost kako bi se otkrili ostaci. Uz to, koristili su i georadar (GPR), tehniku koja šalje radarski signal u zemlju i, nakon što se signal odbije nazad, mapira podzemne strukture. Tim je otkrio anomaliju otprilike 2 metra ispod površine. Čini se da je riječ o strukturi u obliku slova L dugoj najmanje 10 metara, napisali su u studiji objavljenoj u časopisu Archaeological Prospection.

Početno područje GPR istraživanja, lijevo: opšti prikaz, desno: detaljna karta © Archaeological Prospection

Prema očitanjima, struktura je “ispunjena pijeskom, što znači da je naknadno zatrpana nakon izgradnje,” navodi tim u studiji.

Visoko otporna anomalija

Dublja struktura bila je “visoko otporna anomalija” prema očitanjima, što sugeriše da bi mogla biti mješavina pijeska i šljunka ili možda vazdušna šupljina, rekao je tim. Iskopavanja kako bi se utvrdila priroda strukture su u toku, rekao je glavni autor studije Motoyuki Sato, profesor u Centru za studije sjeveroistočne Azije na Univerzitetu Tohoku u Japanu, za Live Science u emailu. Sato je izjavio da je uvjeren da struktura nije prirodni fenomen, jer je “oblik previše oštar.”

Peter Der Manuelian, profesor egiptologije na Univerzitetu Harvard koji nije bio uključen u studiju, rekao je za Live Science u emailu da je “to zanimljivo područje koje se nije istraživalo zbog nedostatka nadzemnih struktura.” Postoje kapelice za žrtvovanje u obliku slova L u Gizi, ali one su obično nadzemne, rekao je. “Nisam siguran šta ova anomalija predstavlja, ali svakako zaslužuje daljnje istraživanje.”

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti