Svemirski brod s pogonom bržim od svjetlosti?! NASA stručnjak kaže: “Ima nade!”

Čak je u nedavno objavljenom u NASA-inom izvještaju insinuirano da je svemirska agencija barem ozbiljno razmatrala tehnologiju warp pogona

U 2017. godini astronomi su obavijestili da Zemljin najbliži komšija, Proxima Centauri, ima nekoliko potencijalno nastanjivih egzoplaneta. Međutim, koliko će nam trebati da stignemo do nje s našom trenutnom tehnologijom? Za referencu uzmite u obzir da je raketa Saturn V koja je lansirala svemirsku letjelicu Apollo 11 u svemir putovala nešto više od 40.000 kilometara na sat. Recimo, i ako biste mogli putovati brzinom svemirske letjelice Apollo 11, trebalo bi vam 113.000 godina da dođete do Proxime Centauri.

Kako je svemir nezamislivo velik, istraživači obično koriste svjetlosne godine za opisivanje udaljenosti između objekata. Ukratko, svjetlosna godina je udaljenost koju svjetlost prijeđe u jednoj zemaljskoj godini. Svjetlost je najbrža stvar u našem svemiru, putujući brzinom od približno 300.000 km u sekundi. Ako biste željeli putovati do nečega malo bližeg poput Sunca, trebalo bi vam 8.3 minute da biste stigli do odredišta putujući brzinom svjetlosti. Međutim, ako želite ići u našu najbližu veliku galaksiju, Andromedu, trebat će vam 2.5 miliona svjetlosnih godina. Čak i kad bi ljudi mogli stvoriti brod koji bi mogao putovati brzinom svjetlosti, naša potencijalna odredišta i dalje bi bila ograničena.

Međutim, bismo li mogli stvoriti brod koji putuje brže od svjetlosti? Iako ovo zvuči kao nešto iz vaše omiljene naučno-fantastične emisije ili filma, warp pogon možda neće biti tako nerealan kao što se nekada mislilo. Zapravo, to može biti presudno za naše preživljavanje.

– Mislim da ljudska rasa neće preživjeti sljedećih hiljadu godina, ako se ne proširimo u svemir. Previše je nesreća koje mogu zadesiti život na jednoj planeti. Ali ja sam optimist. Doći ćemo do zvijezda – rekao je pokojni Stephen Hawking.

U legendarnoj franšizi filmskih i televizijskih serija i filmova Star Trek tehnologija warp pogona opisana je kao mašina dizajnirana za manipulaciju prostorom, za kršenje zakona kretanja. Napravite najsitniju grešku i srušit ćete warp polje, slomit ćete brod.

Kao što je spomenuto, u našem izmišljenom svijetu warp pogon omogućio bi nam da manipulišemo samim prostorom-vremenom, vrlo doslovno iskoristivši rupu u fizici da se kreće brže od svjetlosti. Jednostavno rečeno, dok vaš brod putuje do Proxime Centauri, to bi uzrokovalo smanjenje prostora ispred njega, dok bi se prostor iza njega širio. Vaš bi se brod kretao u prostor-vremenu unutar balona, ili onoga što je poznato kao warp balon ravnog prostora.

Rješenje Einsteinovih jednačina polja koje bi omogućilo ovo kretanje brzinom osnove naziva se Alcubierreova metrika. Zamislite da ste vi i vaš sustanar ili sustanarka podigli plahtu na svoj krevet i poravnali je, držeći svaki ugao tako da je tačno iznad kreveta, potpuno ravan i stabilan. Ako biste ispustili okruglu kristalnu kuglu i pustili je da padne na nju, stvorila bi udubljenje, “savijanje” tkanine. To je vaš svemirski brod unutar svog osnovnog mjehura, a plahta je prostor-vrijeme. Naš svemirski brod ne samo da upada u svemir on i povlači dio prostora-vremena prema sebi (širi se) i gura prostor-vrijeme iza sebe (skupljajući se).

Harold White iz NASA-inog svemirskog centra Johnson kaže: Ima nade. Na simpoziju Starship, sastanku na kojem se razgovaralo o međuzvjezdanom svemirskom letu, govorio je o mogućnosti stvaranja Alcubierreova warp pogona. U početku se vjerovalo da prsten na našem brodu mora biti savršen krug, što dodatno komplikuje njegov dizajn. Međutim, Whiteovi novi proračuni predlažu da prsten, koji kruži oko našeg broda, bude u obliku krofne.

To bi moglo pokretati svemirsku letjelicu s masovnom energijom sonde Voyager 1. Čak je u nedavno objavljenom u NASA-inom izvještaju insinuirano da je svemirska agencija barem ozbiljno razmatrala tehnologiju warp pogona.

Izvor: revijahak.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti