Stare slike pričaju: Šta je Tito poručio 1966. godine u Tuzli (FOTO & VIDEO)

Nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito u novembru 1966. godine posjetio je Tuzlu.

Za tadašnje prilike, ta je posjeta predstavljala veliki događaj, ne samo za grad Tuzlu nego i za cijelu BiH.

Josip Broz Tito se prilikom posjete Tuzli susreo s ˝Krekinim˝ rudarima u bivšem Radničkom domu ˝Moša Pijade˝, a današnjem Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Mnoge crno-bijele fotografije iz tog vremena predstavljaju neprocjenjivu uspomenu. Upravo jedna takva objavljena je u Facebook grupi ‘Tuzla-Povratak u Prošlost‘. Naime na fotografiji se vidi Josip Broz Tito koji pod pratnjom iz Mercedesa maše građanima okupljenim u Rudarskoj ulici.

“Čuli smo da Tito dolazi u Radnički dom ‘Moša Pijade’. Bio sam među članovima Čete za spašavanje, koja je špalirom obezbjeđivala njegov ulazak, kada mi je Udejko Ferdo, glavni inžinjer Rudnika Kreka, šapnuo da sam odabran da se obratim Titu. To je iznenađenje za mene bilo teško i zahtjevno, ali brzo sam koncipirao govor na temelju činjenica da su rudari uvijek bili u svim reformama koje su unaprijedile bivšu državu. Dok sam izgovarao riječi pozdrava drugu Titu, prisutni rudari su uzvikivali: Dat ćemo još više uglja”, prisjetio se u jednom razgovoru za Anadoliji Fadil Kunto, penzionisani rudar, koji je tada održao pozdravni govor.

U video prilogu možete čuti i obraćanje Josipa Broz Tita za vrijeme boravka u Tuzli.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti