ŠTA SU SVJETSKI DRŽAVNICI ZAPISALI? Ukradene strane iz Titove knjige žalosti na aukciji

Medijska mreža Antidot za zapadni Balkan saopštila je da će 12 eksponata ukradenih iz Muzeja istorije Jugoslavije na kojima su potpisi svetskih državnika i njihove pisane izjave iz Knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza Tita spremni za aukcijsku prodaju

Prema saznanjima te mreže, riječ je o 12 stranica koje su svjetski državnici osamdesetih godina prošlog vijeka zapisali u Titovu Knjigu žalosti u Kući cvijeća.

Posvete državnika poput Norodoma SihanukaIndire GandiMihaila GorbačovaNikolaja ČaušeskogJasera ArafataOlofa Palmea i Džordža Buša predstavljaju samo djelić znatno veće kolekcije od 40 stranica koje su istrgnute i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Aukcijska kuća International Autograph Auctions Europe je potvrdila autentničnost eksponata.

Prema njihovim navodima, kolekcija se nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih evropskih kolekcionara, ali njegovo ime nije otkriveno.

Antidot je o svojim saznanjima obavijestio ministarstva kulture i unutrašnjih poslova, ali od njih do danas nisu dobili povratne informacije o tome da li su i koje aktivnosti preduzete na razrješenju slučaja krađe i aukcijske prodaje eksponata.

Ne navodi se, međutim, o kojim se državama radi kada se kaže da su obavještena ministarstva.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti