Šta se dogodi kada jednu minutu masirate tačku između obrva?

Velika je vjerovatnost da ste nekada osjetili potrebu masirati vrhom prsta dio lica između obrva. Instinkt vas nije varao jer masiranje ove tačke koristi, a što se tačno dogodi kada to radite doznajte u nastavku teksta

tacka1

Prema kineskoj medicini masiranje tačke između obrva može djelovati vrlo blagotvorno na naše zdravlje, raspoloženje i radnu sposobnost. Naime, masažom ovog područja poboljšava se koncentracija, smanjuje napetost, tjera glavobolja i opuštaju oči, naročito nakon što ste puno vremena proveli ispred računara.

Praktičari kineske medicine takođe su uvjereni da masiranje tačke između obrva pojačava intuiciju.

Kako pravilno masirati tačku između obrva?

Lagano kažiprstom pritisnite između obrva te mičite prstom u vertikalnoj liniji od otprilike 3 centimetra dužine. Činite tako 45 do 60 sekundi nakon čega ćete početi osjećati rezultate masaže, odnosno pritiskanja ove “magične” tačke.

“Tačka se zove Yintang i nalazi se na poziciji koja u mnogim kulturama odgovara poziciji trećeg oka. Ovo je i prema drevnoj qi gong filozofiji lokacija gornjeg Dantiena koji je jedan od tri Dantiena ili tri energetska centra tijela. Uz sve navedene indikacije za koje se tačka može koristiti, iz mog iskustva se više puta pokazala efikasnom za smirivanje i uspavljivanje beba. U tom slučaju se masira njezno s kažiprstom u smjeru kazaljke na satu”, ističe Petra Butinar, homeopat i vlasnica diplome Međunarodne škole akupunkture, akupresure i elektroakupunkture.

Stručnjaci objašnjavaju da ovaj potez djeluje jer se na taj način aktivira dio mozga koji pomaže u smanjivanju nervne napetosti. Valja istaknuti i da djeluje povoljno na izgled kože, naročito oko očiju i usta te pospješuje regeneraciju kože.

Dakle, slijedeći put kada vas zaboli glava ili osjetite umor u očima nakon dugog dana, znate šta trebate napraviti.

Izvor: magazin.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti