Squash – najzdraviji sport na svijetu

Časopis Forbes je u svom nedavno provedenom istraživanju proglasio squash “najzdravijim sportom na svijetu”.
Ovo istraživanje provedeno je na bazi mjerenja niza parametara: kardiorespiratorne izdržljivosti, mišićne snage, fleksibilnosti… na temelju kojih je utvrđeno da ćete za samo pola sata trčanja i naganjanja loptice po squash-komori potrošiti više od 500 kalorija. Tijekom tih trideset minuta kardiovaskularni sustav proradit će vam punom parom, ubrzat će vam se metabolizam i topit će vam se, ako ne kilogrami, onda u svakom slučaju dekagrami.

Pravila squasha su jednostavna. Kad uđete u malu dvoranu za squash, vrata se zatvaraju i suočavate se s prednjim, glavnim zidom koji se mora pogoditi lopticom. Loptica se samo jednom smije odbiti od tla, a da bi došla do glavnog zida, mogu se koristiti i bočni zidovi. Nije važno koji ćete zid za to odabrati – za odbijanje loptice dopuštena je i stražnja staklena pregrada kroz koju ste ušli. Sve zavisi od vaše pokretljivosti, brzine reagiranja i predviđanja putanje loptice. Važno je da loptica bez padanja na tlo pogodi prednji zid, tko u tome ne uspije, gubi bod.

U squashu ste natjerani na neprestano trčanje za lopticom. Upravo ono oblikuje mišiće, povećava izdržljivost i snagu donjeg dijela tijela. Udarci reketom razvijaju fleksibilnost, mišiće leđa i trbuha. Osnažuju se kosti, cjelokupna muskulatura, kao i otpornost kardiorespiratornog sustava.

Premda je squash eksplozivan sport, nesumnjivo i zamoran, posebna fizička sprema zapravo nije nužna. Dozirat ćete igru prema vlastitim mogućnostima, na početku ćete igrati laganije, a kad steknete kondiciju prelazite na žešću igru.

Integralni članak pročitajte na: http://www.jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti