Španski Excalibur: Misterija drevnog Talayot ​​mača

Misteriozni mač star 3.200 godina slučajno otkriven u blizini kamenog megalita na španskom ostrvu Mallorca baca novo svjetlo na davno izgubljenu civilizaciju.

Nazvan Mač Talayot je izuzetan artefakt koji je čini se namjerno ostavljen na ovom mjestu, ali iz kojeg razloga?

Španski Excalibur, kako ga neki još nazivaju, otkopan je ispod stijene i blata u blizini kamenog megalita lokalno poznatog kao talayot ​​(ili talaiot), koji je sagradila misteriozna talayotska (taliotska) kultura koja je cvjetala na ostrvima Mallorce i Menorce oko 1000-6000 p.n.e.

Talaioti su bili prisutni na ostrvu Menorca i u njegovom pejzažu 4.000 godina ostavivši za sobom mnoge veličanstvene strukture poznate kao talaioti.

Sličnosti između ovih drevnih struktura daju naučnicima razlog da vjeruju da je talajotska kultura na neki način povezana sa Sardinijom ili možda čak potiče sa nje.

Pripadnik talajotske kulture ostavio je mač koji je još uvijek u dobrom stanju u blizini jednog od megalita. Moguće je da je mjesto nekada imalo važnu vjersku i ceremonijalnu važnost. Naučnici sugerišu da je mač Talayot ​​možda bio dio pogrebnog rituala.

Mač su pronašli arheolozi na lokalitetu Talaiot del Serral de ses Abelles u gradu Puigpunyent na Mallorci u Španiji. To je jedan od samo 10 mačeva iz bronzanog doba pronađenih na tom mjestu. © Diario de Mallorca

Megalitsko mjesto opljačkali su stari Rimljani i druge civilizacije, a temeljno je iskopavano od 1950-ih, tako da niko nije očekivao da će pronaći bilo kakve nove ostatke.

Druga mogućnost je da je mač korišten kao oružje i ostavljen od strane ratnika koji je pobjegao. Stručnjaci datiraju mač oko 1.200. godine prije nove ere, u vrijeme kada je talajotska kultura bila u ozbiljnom padu. Nekoliko megalita u tom području korišteno je prvenstveno u odbrambene svrhe i pomagalo je odbiti neprijatelje.

Na tom lokalitetu nisu pronađeni drugi značajni drevni artefakti, a naučnici su bili prijatno iznenađeni kada su naišli na mač.

Talayot ​​mač je jedinstveni artefakt koji će uskoro biti izložen u Muzeju Mallorce, pružajući gledaocima uvid u život tokom bronzanog doba.

Uz malo sreće, arheolozi bi mogli otkriti još dragocjenih artefakata koji će nam omogućiti bolje razumijevanje zanimljive talajotske kulture.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti