Služenje vojnog roka u JNA: Odlazili kao mladići, vraćali se kao odrasli ljudi (FOTO)

U neka ljepša vremena, odlazak na služenje vojnog roka je bila posebna čast i obaveza. Odlazili su golobradi mladići, a vraćali su se muškarci, spremni da “počnu sa životom”, zaposle se i zasnuju porodicu.

jna1

“Kako je bilo nekad”, mnogi će reći prisjećajući se detalja iz vremena bratstva i jedinstva. Danas toga nema, postoje uspomene, ali i njih sve manje. Generacije se mijenjaju, a dobrih osobina bivše države sjećaju se još samo rijetki. U početku je vojni rok u JNA trajao dvije, tri ili četiri godine (u Ratnoj mornarici), takvo je stanje vrijedilo do 1952. godine, kasnije je trajao dvije godine, a u određenim rodovima tri godine. Osobe sa završenom srednjom ili njome izjednačenom školom, te višim obrazovanjem, imale su pravo vojni rok obavljati tokom jedne godine.

cola-jna35

Vremena su se promijenila, mnogo štošta bilo je nekad, a danas više ne. Tako je i sa obavezom služenja vojnog roka. Bila je to posebna obaveza, zvali su je i svečanom obavezom, a izbjeći je nisu mogli (premda su ponekad htjeli) ni oni koji su svojevremeno bili širom zemlje prepoznatljiva lica: glumci, muzičari i ostale javne ličnosti.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti