Da li je zaista postojala? 6 najpoznatijih teorija o legendarnoj civilizaciji Atlantide

Nijedan mitski pojam ne budi toliko misterije kao Atlantida, veoma napredna civilizacija koja je naglo nestala prije nekoliko hiljada godina. Tako se barem pretpostavlja …

atlantida1

Još nisu otkriveni konkretni dokazi o njenom postojanju, ali to ne sprečava arheologe i istoričare da se bave mitologijom koja oduvijek intrigira radoznale umove.

Jesu li stanovnici Atlantide zaista postojali i šta im se dogodilo?

Ovo je nekoliko teorija o sudbini ove izgubljene kulture koja je, prema legendi, u drevna vremena vladala svijetom.

Atlantida je bila kontinent koji je progutao Atlantski okean

Ideja da je riječ o istorijsko potvrđenom mjestu, a ne o priči koju je izmislio Platon, uticajni starogrčki filozof i pripovjedač, javila se tek krajem 19. vijeka. U svojoj knjizi “Atlantida: pretpotopni svijet” iz 1882, pisac Ignatius Donel tvrdio je da su drevni narodi naslijedili dostignuća, poput jezika, obrade zemljišta i metala, od napredne civilizacije koja im je prethodila.

Donel je opisao potopljeni kontinent, koji se, prema Platonovim navodima, nalazio izvan Herkulovih stubova kod Gibraltara, tjesnaca koji razdvaja Sredozemno more od Atlantskog okeana. Savremena okeanografija i znanja o tektonskim pločama koje danas primjenjujemo ipak ne idu u prilog ovoj teoriji.

Atlantidu je progutao Bermudski trougao

Nadahnuti Donelijevim djelom, mnogi pisci su kasnije iznosili pretpostavke da se Atlantida nalazila negdje drugdje. Jedan od njih bio je i Charles Berlitz, unuk osnivača čuvene škole za učenje stranih jezika Berlitz.

On je tokom ’70-ih tvrdio da je Atlantida pravi kontinent i da se nalazio nedaleko od Bahama, ali da ga je progutao Bermudski trougao. Riječ je o ozloglašenom području Atlantskog okeana gdje brodovi navodno nestaju pod nerazjašnjenim okolnostima.

Poklonici ove teorije kao osnovni dokaz ističu prisustvo neobičnih podvodnih građevina, nalik ulicama i zidinama, koje se nalaze nedaleko od obale arhipelaga Bimini. Naučnici procjenjuju da je riječ o prirodnim strukturama nastalim od nasumično naslaganih stijena.

Antarktik je nekada bio Atlantida

Autor Charles Hapgood u svojoj knjizi “Earth’s Shifting Crust” iz 1958, za koju je Albert Einstein pisao predgovor, iznosi pretpostavku da je prije otprilike 12.000 godina došlo do pomicanja Zemljine kore, usljed čega je Antarktik premješten južnije nego što je bio do tada.

Hapgood smatra da je klima na tom ranijem Antarktiku bila umjerenija, i da se tamo razvila napredna civilizacija. Kada je došlo do navodnog pomicanja kore, pa se kontinent premjestio, temperatura je naglo zahladila i okovala veličanstvene gradove Atlantiđana ledom.

Baš kao i Donellijeva, i ova teorija prethodi saznanjima koja danas posjedujemo o kretanju tektonskih ploča, a koja pobijaju ovakvu pretpostavku.

podvodni1

Mit o Atlantidi u stvari govori o Crnomorskom potopu

Možda je Atlantida izmišljeno mjesto, ali nije nemoguće da predstavlja alegoriju stvarnog istorijskog događaja. Postoji hipoteza o nastanku Crnog mora, prema kojoj je ono nastalo približno 5600. godine prije nove ere, kada je Sredozemno more probilo Bosforski moreuz i napunilo dotadašnje slatkovodno jezero morskom vodom. Ova hipoteza nalaže da je jezero od kojeg je nastalo Crno more bilo upola manje.

Ako se ovakav potop zaista dogodio, može se pretpostaviti da je izazvao premještanje stanovništva koje je naseljavalo rubove hipotetičkog jezera. Oni su, tako, bježeći od nadolazeće vode slikovito opisivali svoje doživljaje, a te priče su, zatim, nekoliko hiljada godina kasnije nadahnule Platona da piše o izgubljenoj civilizaciji.

Atlantida svjedoči o kritskoj (minojskoj) civilizaciji, koja je cvjetala na grčkim ostrvima

Jedna od teorija novijeg datuma odnosi se na civilizaciju s grčkih ostrva Krit i Santorini, koja je cvjetala između 2500. i 1600. godine prije nove ere. Ime nosi po legendarnom kralju Minosu. Vjeruje se da je to bila prva evropska velika civilizacija. Minojci su podizali prekrasne palate, gradili su puteve i bili su prvi Evropljani koji su koristili pismo.

Na vrhuncu svoje moći minojska civilizacija je naprasno iščeznula iz toka istorije. Ovaj nedokučiv događaj raspirio je niz teorija o mogućoj vezi s izgubljenom civilizacijom Platonove Atlantide. Istoričari smatraju da se oko 1600. godine prije nove ere dogodio razoran zemljotres, koji je uzdrmao vulkansko ostrvo Teru, današnji Santorini, što je dovelo do erupcije zastrašujućih razmjera. Deset miliona tona stijena, pepela i gasa je izbačeno u atmosferu. Cunamiji koji su usljedili bili su dovoljni da unište minojske gradove, što ih je učinilo ranjivim za napade drugih naroda s kopna.

Atlantida je plod Platonove mašte

Većina istoričara i naučnika se slaže da je Platonovo pripovjedanje o izgubljenom kraljevstvu Atlantide čista fikcija. On je, vjerovatno, zamislio Atlantidu kao savršenu civilizaciju, čija je sumorna priča o nestanku služila kao upozorenje da bogovi kažnjavaju ljudsku oholost. Osim Platonovih dijaloga, ne postoje drugi zapisi o ovoj mitskoj kulturi. Štaviše, usprkos razvoju savremene okeanografije i naporima u mapiranju okeanskog dna, još nije pronađen nijedan dokaz o ovoj potopljenoj civilizaciji.

Izvor: sputniknews.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti