Rijetko viđen intervju Alije Sirotanovića: “Od Tita sam tražio veću lopatu a ovi prave vikendice po Neumu” (VIDEO)

On je Alija Sirotanović, rudar koji je ostao urezan u istoriju i kolektivno sjećanje svih “naroda i narodnosti”, pa i u novčanicu jugoslovenskog dinara

Postao je zaštitno lice države i samoupravnog socijalizma, a najviše simbol ideja i ideala radnog naroda.

Rudar koji je 1949. godine oborio svjetski rekord iskopavši 152 tone uglja u jednoj smjeni tokom postojanja socijalističke Jugoslavije bio je njen simbol.

Jedan od njegovih rijetko sačuvanih intervjua koji se može pogledati na youtube kanalu ‘Rudnika Breza’ možda najbolje oslikava rušenje ideala u koji je Alija Sirotanović vjerovao.

U intervjuu koji je najvjerovatnije snimljen u drugoj polovini 80-ih Sirotanović priča o svom životu i obaranju svjetskog rekorda, posjećuje rudare u rudniku i susreće nekadašnjeg ministra rudarstva i narodnog heroja Jugoslavije Svetozara Vukmanovića Tempa.

U više navrata upozorava na rastući nacionalizam i krizu u Jugoslaviji i kratko poručuje “svađaju se, kolju se, trebalo bi Bratstvo i jedinstvo da bude u Jugoslaviji i treba otvoreno da priznamo da nećemo da radimo”.

Sirotanović je u Jugoslaviji dobio brojne nagrade, upznao najuticajnije političare, bio narodni poslanik ali televizijska ekipa ga zatiče u trošnoj kući njegovog rodnog sela u koje je nakon njegovog podviga stigla struja.

Ova lopata, ja sam je naručio u Beogradu kod Tita, ali ako je ona velika više para ima. Ona hvata 16-18 kg težine. Mnogi su se ljutili ali im je poslije bilo drago jer su zarađivali 100% i dobijali neke nagrade, govori Sirotanović.

U jednom dijelu intervjua odlazi u Neum gdje je dobar dio tadašnjeg partijskog rukovodstva izgradio kuće i šalje zanimljivu poruku.

– Drago mi je da vidim gdje su ovi drugovi napravili sebi kuće i zgrade. To je narod izgradio. Ja uvijek kažem ove kuće i ove zgrade i ove Neume i sve ovo što se bespravno pravilo ja bi predao državi da koriste ljudi a ne da koriste kapitalisti, kazao je.

Afera Neum je bila politička afera u bivšoj Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini koja se odigrala 1988. Kao povod afere bila je dodjela kredita državnim kadrovima u SR BiH kojim su građene vikendice u Neumu. Posljedice afere su dovele do prijevremenog penzionisanja nekoliko bosanskohercegovačkih političara.

Tokom cijelog intervjua može se vidjeti da je Sirotanović ostao ubijeđeni komunista ali nije prezao od kritike onih koji su razgrađivali takav sistem.

Alija Sirotanović je umro 16. maja 1990. godine u 75 godini života i nije doživio tragične događaje vezane za raspad Jugoslavije.

Izvor: novidani.com/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti