RIJEŠENA BIBLIJSKA MISTERIJA: Ko se krije iza broja zvijeri 666

Istoričari su godinama pokušavali da otkriju na koga je autor Otkrovenja mislio kada je u svom djelu napisao da je “666 broj zvijeri”.

bible

Hans Toibear sa Univerziteta u Beču je uvjeren da je došao do imena osobe koja se krije iza ovog broja, iako se ranije mislilo da se radi o Neronu, Domicijanu i Hadrijanu.

Njegova studentica Diana Altman kreirala je program koji sva poznata imena iz Male Azije iz vremena u kom je napisano Otkrivenje povezuje sa brojevima.

Nekada su se svakom slovu grčkog alfabeta pripisivali brojevi, a ta metoda se koristila i kao vrsta šifrovanja, pa je svako slovo imalo određenu vrijednost koje bi se onda sabirale i tako bi se došlo do vrijednosti, zapravo šifre, za određeno ime.

– Naša metoda omogućila nam je da svaku “brojčanu šifru” povežemo s listom antičkih imena čija bi im vrijednost odgovarala – objasnio je Toibear.

U 13. poglavlju Otkrovenja spominje se “zvijer” kojoj je “zmaj” (sotona) dao veliku moć i čiju sliku svi moraju obožavati.

– Ovdje je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zvijeri, jer on je čovjekov broj. Njen broj je 666 – stoji u Otkrovenju.

Program koji su razvili Toibear i Altman doveo ih je do imena Ulpije, što je prezime cara Marka Ulpija Trajana, koji je vladao od 98. do 117. godine.

Inače, Trajan je u istoriji zabilježen kao veoma dobar vladar. On je bio prvi rimski car koji nije bio iz Italije, a u njegovo je doba Rimsko Carstvo doseglo najveći teritorijalni opseg i moć.

Upravljao je najvećom vojskom u istoriji carstva, a upamćen je ostao i kao veliki reformator; implementirao je i sisteme socijalne pomoći.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti