New York: Počinje najveće i najskuplje suđenje u istoriji

U New Yorku danas počinje suđenje Meksikancu Joaquinu “El Chapu” Guzmanu, optuženom da je vodio najveći svjetski narko kartel koji je za četvrt stoljeća u Sjedinjene Države prokrijumčario više od 155 tona kokaina.

sud1

Veliko suđenje na saveznom sudu u Brooklynu, koje će stajati milijune dolara i potrajati više od četiri mjeseca, privest će pred lice pravde jednog od najzloglasnijih kriminalaca na svijetu.

Tužitelji su godinama pripremali proces protiv Guzmana koji je 2017. izručen nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put skriven u kolicima za prljavi leš, a potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegova zatvorskog tuša.

Guzmana se smatra najvećim svjetskim narko bossom još od vremena kolumbijskog Pabla Escobara, “Kralja kokaina”, koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Vlada ima gotovo neoborive dokaze

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman (61) vjerovatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života. Ali uz koju cijenu?

“Hoće li to spriječiti da barem jedan paket od pola kilograma kokaina stigne u Sjedinjene Države? Vjerovatno neće. Mašina će nastaviti raditi i dalje”, rekao je Rob Heroy, advokat iz Sjeverne Karoline koji je branio druge meksičke narko šefove.

Kartel Sinaloa koji je Guzman utemeljio 1989. i dalje je silno moćan. Zajedno s Guzmanom optužen je i Ismael “El Mayo” Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

Prošle godine u Meksiku se dogodilo rekordnih 29.000 ubistava. U SAD-u je zavisnost o drogama prava epidemija. Godine 2016., svaki su dan od predoziranja u prosjeku umirala 174 Amerikanaca.

sud2

Najskuplje suđenje u istoriji

Izbor članova porote provest će se uz jake mjere sigurnosti koje se koriste samo za najopasnije optuženike. Američki sudac Brian Cogan predsjedat će suđenjem koje će biti zatvoreno za javnost.

Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, bit će anonimni. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa.

Ti obični građani i građanke odlučit će je li Guzman, otac dvoje djece čiji nadimak znači “Kratki” jer je visok svega 164 centimetara, kriv po 11 tačaka optužnice koje ga terete za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja i pranje novca.

Po optužnici, kartel Sinaloa, koji je Guzman po optužnici vodio od 1989. do 2014., postao je “najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu … s hiljadama članova”.

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u Sjedinjene Države prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijardi dolara.

Guzman se izjasnio da se ne osjeća krivim, no vlada je prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audio snimaka, da se advokati odbrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče.

Heroy procjenjuje da će suđenje američke porezne obaveznike koštati “više od 50 miliona dolara”, što uključuje programe zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka.

“To će vjerovatno biti najskuplje suđenje u istoriji Sjedinjenih Država”, rekao je.

Čak ni Guzmanovi advokati ne znaju koji su sve njegovi bivši suradnici, radnici ili suparnici postali doušnici.

Niz doušnika 

Neki od doušnika već su ušli u programe zaštite svjedoka, dobili nove identitete i domove širom zemlje. Drugi su već u zatvoru, ali na posebnim odjelima kako bi ih se zaštitilo od moguće osvete.

Saradnja s vladom može ih dovesti u opasnost, kao i njihove porodice, ali i smanjiti im kaznu.

“Niko neće imati slike Guzmana kako nosi kokain ili kovčeg s novcem”, rekao je Heroy. “Slučaj će se temeljiti na tim doušnicima.”

Guzman se nalazi u samici u New Yorku otkako ga je Meksiko izručio u januaru 2017., dan prije nego što je Donald Trump položio zakletvu za američkog predsjednika. U ćeliji provodi 23 sata na dan.

Posjećivati ga smiju samo njegovi advokati, njih trojica, te sedmogodišnje blizanke.

Sudac je zabranio posjete njegovoj supruzi, 29-godišnjoj kraljici ljepote Emmi Coronel. Vidjeti ga je mogla samo na saslušanjima prije suđenja.

El Chapo je prvi put bio uhapšen u Gvatemali 1993. i proveo je više od sedam godina u meksičkom zatvoru, a prvi je put pokušao pobjeći 2001.

Ponovno su ga uhapsili meksički marinci u februaru 2014., a 14 mjeseci poslije opet je pobjegao.

Guzman je ponovno uhapšen u januaru 2016. nakon posjete američkog glumca Seana Penna i jedne meksičke glumice koji su željeli snimiti film o njegovu životu, zahvaljujući čemu su mu meksičke vlasti ušle u trag.

Ovaj put, Meksiko je odlučio oprati ruke od njega i ukrcati ga na avion u Ameriku.

Izvor: novi.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti