Rijedak drevni mač – sablja iz 12. vijeka otkopan u Kirgistanu (FOTO)

Drevni mač iz Kirgistana je otkriven među drugim vrijednim predmetima koji uključuju posudu za topljenje plemenitih metala, novčiće, bodež i druge artefakte.

Istražujući Amanbaev, selo u regionu Talas u Kirgistanu, tri brata su pronašla drevnu sablju (dugački i zakrivljeni teški vojnički mač sa oštricom).

Braća Chingyz, Abdylda i Kubat Muratbekov, zajedno sa Nurdinom Jumanalievom se amaterski ali izuzetno aktivno bave arheologijom. U protekloj godini pronašli su i priložili oko 250 istorijskih artefakata u lokalni muzejski fond. Siyatbek Ibraliev, istraživač u kirgistanskom nacionalnom kompleksu Manas Ordo, najavio je pronalazak drevne sablje.

“Dana 4. juna 2023. godine u Kirgistanu je otkriven predmet koji predstavlja veličanstveno djelo srednjovjekovne umjetnosti, a ujedno i jedinstveno otkriće za područje Centralne Azije. Izvanredno zanatsko umijeće i iskonsko stanje sablje su dokaz kovačke vještine iz tog vremena.”

Siyatbek Ibraliev / Turmush

Ovaj tip mača, konkretno, prvi puta se pojavio u Iranu tokom 12. vijeka, a zatim se proširio duž luka od Maroka do Pakistana. Njegov zakrivljeni dizajn podsjeća na “šamširske” sablje pronađene u indoiranskoj regiji, što sugeriše da bi mogao imati veze s nekom muslimanskom zemljom. Sablja se sastoji od nekoliko komponenti, uključujući vrh, dršku, oštricu i štitnik.

Šamšir, poznat Evropljanima kao jatagan, klasični je dugi mač konjanika Perzije (Iran), Moghul Indije i Arabije. Ovo je bilo odlično oružje za one vojnike koji su imali visok nivo spretnosti i efikasnosti u izvođenju napada dok su bili u punom trku na svojim konjima. Ova sablja ima tanku, zakrivljenu oštricu poprilične dužine; lagana je, ali ipak sposobna da generiše brze, oštre i smrtonosnone udarce.

Siyatbek Ibraliev / Turmush

Pronađena sablja ima sljedeće mjere:

  • Dužina: 90 centimetara
  • Dužina vrha: 3.5 cm
  • Dužina drške: 10.2 cm
  • Dužina štitnika: 12 centimetara
  • Dužina oštrice: 77 centimetara
  • Širina oštrice: 2.5 cm

Uz sablju je pronađena i posuda male veličine za topljenje metala prečnika 5 cm, kao i novčić sa obje strane ispisan na arapskom jeziku. Ova vrsta valute bila je korištena u Kirgistanu tokom 11. vijeka dok je nastajala država Karahanida.

Alati koji se koriste za topljenje metala i kovanog novca ukazuju na prisustvo radionica za proizvodnju kovanog novca u regionu.

Očekuje se da bi u dogledno vrijeme u regiji mogli biti otkriveni i novi mačevi poput ovog, jer ovaj pronalazak pruža nove perspektive za daljnja arheološka istraživanja.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti