RELIKVIJA ‘HLADNOG RATA’: Pronađeni ostaci podmornice koja je potonula prije 64 godine

Na morskom dnu u blizini Oahua, najnaseljenijeg ostrva na Havajima, pronađeni su ostaci američke podmornice koja je potonula prije više od šezdeset godina.

Metalna grdosija otkrivena je na dubini od 3.350 metara, zahvaljujući naporima Tima Taylora i njegovih kolega. Ovaj podvodni arheolog je, naime, osnivač projekta “Lost 52”, privatne organizacije sa sjedištem u New Yorku koja traga za 52 američke podmornice izgubljene tokom Drugoga svjetskog rata te njih četiri koje su potonule za vrijeme hladnog rata.

Budući da je pronađena na velikoj dubini, olupina je izvrsno očuvana – čak je bilo moguće pročitati oznaku SS-415 na njenom trupu!

Sudbina ovog plovila bila je uistinu zanimljiva. Izgrađena 1945. godine, podmornica “USS Stickleback” Japanskim morem je patrolirala tek nekoliko dana, kad je stigla vijest o sklapanju primirja. “Penzionisana” je na nekoliko godina, da bi se “u službu” vratila početkom Korejskog rata.

Dana 28. maja 1958. godine, tokom rutinske vojne vježbe u blizini Oahua, na morskoj površini je došlo do sudara dvije američke podmornice, “USS Silversteina” i “USS Sticklebacka”. Ova druga, koja je pretrpjela teško oštećenje, završila je na dnu okeana.

Srećom, svi članovi posade uspjeli su se spasiti, prebacivši se na plovilo s kojim su se sudarili.

“Kolege i ja smo otprilike znali gdje se nalazi, ali ‘otprilike znati’ i ‘znati’ dva su vrlo različita pojma kad je riječ o okeanu. Trebale su nam godine i godine da pronađemo ovu ljepoticu, ali trud se itekako isplatio!”, uzbuđeno je ispričao naučnik, dodajući kako je olupina bila slomljena napola – pramac i krma međusobno su bili udaljeni više od tri stotine metara.

Piše: Lucija Kapural

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti