Mumificirano mladunče vunastog mamuta staro preko 35.000 godina pronađeno u Kanadi

Rudar koji je kopao u potrazi za zlatom po sjevernom kanadskom permafrostu u Eureka Creeku slučajno je naišao na nešto nevjerovatno – mumificiranog vunastog mamuta

Lokalni paleontolog je taj nalaz opisao kao “jednu od najnevjerovatnijih mumificiranih životinja ledenog doba ikad otkrivenih na svijetu”. Naime, rudar je pronašao tijelo mladunca vunastog mamuta, za koje se smatra da je staro više od 35.000 godina.

“Mamut je savršen, lijep. Ima surlu, rep. Ima malene uši”, rekao je paleontolog Grant Zazula i dodao da se radi o “najvažnijem paleontološkom otkriću u Sjevernoj Americi”. Mamut na većem dijelu tijela ima sačuvanu kožu i dlaku, a stručnjaci navode da se radi o najpotpunijem mumificiranom sisaru pronađenom na kontinentu.

Naučnici smatraju da je vunasti mamut bio star nešto više od mjesec dana kada je uginuo. Dug je oko 140 cm, piše The Guardian.

Geolozi koji su došli po nalaz pronašli su komad trave u trbuhu mamuta, što ukazuje na to da je ovo mladunče provelo posljednje trenutke života na ispaši dok je lutalo teritorijom na kojoj su u to doba prebivali divlji konji, pećinski lavovi i divovski bizoni.

Njegovo je tijelo tako dobro očuvano jer je maleni mamut vjerovatno ostao zarobljen u blatu prije nego što je završio smrznut u permafrostu tokom ledenog doba.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti