Recept za sok od zove (bazge)

Branje zovinog (bazginog) cvijeta se preporučuje se za vrijeme sunčanih proljetnih dana i to onih koji nisu blizu prometa i zagađenja

zova

Sok od zove je jedan od najzdravijih sokova, a najpoznatiji je po svom posebnom mirisu i okusu. Ovo je ljekovita biljka koja se najčešće koristi za pripremu čaja ili soka, a može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema. Osim što je ljekovit, sok od zove je i vrlo ukusan te je spada u najbolje izbore prirodnih sokova.

Vjerujemo da mnoge od vas sok od zove vraća u djetinjstvo kada je upravo taj prirodni sok bio tradicija. Sok od zove se pravi od njenih cvjetova koji se najbolje prepoznaju po osebujnom mirisu.

Cvjetovi se mogu naći u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne možete promašiti. Cvjetovi su veliki i puni manjih cvjetića bijele ili kremaste boje. Beru se u komadu s prvom većom stabljikom kako vam se manji cvjetići ne bi trusili.

Cvijet zove

Zovin je cvijet teškog i posebnog mirisa koji nekima odgovara, a nekima ne. Taj miris i okus ili volite ili ne volite. Branje cvijeta se preporučuje za vrijeme sunčanih proljetnih dana i to onih koji nisu blizu prometa i zagađenja.

Ljekovita biljka zova je odličan dodatak za borbu protiv gripe i prehlade te za jačanje imuniteta. Pomaže kod akni i kožnih osipa, olakšava simptome astme, podupire imunološki sistem te ublažava alergije uzrokovane peludi.

Po sastavu cvjetovi zove su bogati glikozidima, flavonoidima, taninima, karotenima i vitaminom C. I upravo je zbog svega toga sok od zove idealan dodatak za oslabljeni imunitet i najbolja je alternativa uobičajenim sokovima.

SIRUP OD ZOVE – RECEPT

30 cvjetova zove
3 l vode
4 dkg limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

Priprema

Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Nakon toga procijedite tekućinu, dodajte šećer i miješajte dok se sav ne rastopi. Ostavite još 24 sata, uz povremeno miješanje.

Promiješajte i pretočite u staklene boce, spremite na tamno i svježe mjesto.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti