Teško odolijevate SLATKIŠIMA: Postoji način da ugasite ogromnu želju za šećerom!

Ako ste ljubitelj slatkog, i sami znate koliko iskušenje predstavlja tabla čokolade.

njam1

Naučnici sa kolumbijskog Univerziteta otkrili su način kako da uklone želju za šećerom kod miševa, pa tvrde da bi se jednog dana ta ista tehnika mogla koristiti i kod ljudi.

Istraživanje se temelji na prethodnim istraživanjima u kojima su naučnici otkrili da kada jezik dođe u dodir s jednim od pet ukusa – slatkim, gorkim, slanim, kiselim ili ljutim, ćelije na jeziku šalju signale u određena područja mozga kako bi se prepoznao ukus.

Naučnici su se fokusirali na slatke i gorke ukuse kao i na amigdalu, dio mozga ključan za donošenje odluka o osjetima.

njam2

“Naši raniji radovi su otkrili jasan raspored između slatkih i gorkih područja u ukusnom korteksu”, rekao je dr Lee Wang, predvodnik studije. Ova nova studija pokazala je kako se ta raspodjela nastavlja sve do amigdale. Tim je sproveo nekoliko eksperimenata u kojima su slatke ili gorke veze s amigdalom vještački isključene. Kada su se isključile slatke veze, miševi su i dalje prepoznavali i razlikovali slatko od gorkog, ali nedostajale su im osnovne emocionalne reakcije, poput preferiranja šećera ili averzije prema gorkom.

“To je kao da zagrizete svoju omiljenu čokoladu, ali pri tome ne doživite nikakvo zadovoljstvo. Nakon par zalogaja, vjerovatno ćete prestati da jedete, dok bi je inače cijelu smazali”, kaže dr Wang.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti