Psiholog otkriva: Disciplinujte vaše dijete u samo 3 koraka

Porazgovarajte sa vašom djecom, i saznajte zašto rade neke stvari

listen1

Ross Green, revolucionarni psiholog, opisuje u tri koraka odnos koji roditelji treba da imaju sa svojom djecom, i kako izvršiti uticaj, a ne sprovoditi kontrolu nad njima.

Korak 1

Ovaj korak podrazumijeva da roditelji djetetu postavljaju puno pitanja da bi razumjeli zašto ne ispunjavaju očekivanja. Takvo ponašanje je posljedica ignorisanja bitnih stvari, rekao je Green.

Od suštinskog značaja za roditelje je da saznaju šta je u osnovi svakog problema.

Korak 2

Ovo je korak u kom roditelji mogu da objasne zašto treba ići u krevet u određeno vrijeme ili zašto je dobro jesti povrće. I što je još važnije, do ovog dolazi nakon što je dijete već odbilo to da uradi.

Korak 3

Ovo je ujedno i najvažniji korak i predstavlja pronalaženje problema.

Roditelji mogu da predlože rješenja i pozovu dijete da učestvuje u tome. Najvažniji faktor je da je rješenje prihvatljivo sa obje strane, inače neće doći do rješenja.

Ako dijete ne voli ukus određene paste za zube, roditelj može da proba druge arome i nađe one koje su djetetu prijatnije.

Ako dijete ne želi da ide u krevet na vrijeme, roditelj može da sasluša razloge zbog čega se to dešava i da se potrudi da popuni vrijeme prije planiranog odlaska u krevet, nekom aktivnošću koja će dijete izmoriti.

Nakon toga ono će otići na spavanje mnogo lakše, nego kada mu se nije spavalo.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti