DOBRO JE ZNATI: Evo zašto je aluminijska folija s jedne strane sjajna, s druge ne

Sve aluminijske folije izgledaju isto – jedna strana im je vrlo sjajna i ispolirana, dok druga nije. To je rezultat procesa proizvodnje, a saznali smo i utiče li to na način spremanja hrane

folija1

Aluminijske folije koriste se za zamotavanje hrane, održavanje njene topline, zadržavanje topline zidova i odlično su rješenje u milion kućnih situacija.

No one su s jedne strane sjajne, dok je druga strana mat. Utiče li to na njihov učinak prilikom korištenja?

Ova razlika nastaje zbog procesa proizvodnje. To znači da u finalnom procesu, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vrijeme. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna. Druga strana, koja ne bude u kontaktu s tim valjkom, izlazi mat.

Što se tiče prehrane i domaćinstva, nema veze na koju stranu ćete je okrenuti. Iako neki proizvođači neljepljivih aluminijskih folija ističu da hrana polegnuta na mat stranu i omotana njome na taj način pruža maksimalnu efikasnost.

U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane. 

folija2

10 trikova s aluminijskom folijom koji će vam uvijek biti od koristi

  1. Listove folije smotajte u kugle i ubacite dvije do tri u bubanj prije pranja. One će izazvati više okretanja odjeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici za veš, a folija je odličan saveznik veša jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.
  2. Izgužvajte kuglicu aluminijske folije i ona može poslužiti za ribanje lonaca i posuđa umjesto žice.
  3. Alu-folija čisti srebrninu prema sljedećem receptu: U zdjelu stavite foliju na dno, naspite vodu i dodajte malu kašiku soli te stavite srebrne predmete unutra. Ostavite da se namače desetak minuta i obrišite suhom krpom.
  4. Za efikasnije peglanje postavite foliju između navlake i daske za peglanje – folija će reflektovati toplinu i peglanje će biti kraće, a uštedjet ćete energiju.
  5. Za oštrenje makaza list folije treba nekoliko puta preklopiti da bi bio ravan te naprosto rezati foliju makazama.
  6. Da biste spriječili velik gubitak topline pri pečenju na roštilju, prekrijte rešetku komadom folije te je držite 10 min. Odstranite foliju netom prije početka pečenja. Nakon pečenja istim komadićem lako ćete očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.
  7. Pri bojenju vrata i prozora aluminijska će folija efikasno zaštititi kvake.
  8. Tokom brzinskog šamponiranja tepiha ne morate micati velike komade namještaja. Dovoljno je njihove donje dijelove zaštititi komadićima aluminijske folije.
  9. Kućni ljubimci ne podnose osjećaj koji im pruža zvuk koji proizvodi zgužvana folija. Želite li ih odviknuti od skakanja na garnituru za sjednje, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana ljubimci će je sigurno početi izbjegavati.
  10. Za topliji dom u zimskim mjesecima stavite komad aluminijske folije iza hladnog radijatora. Čim ga upalite, folija će toplinu usmjeravati u prostoriju te će sprečavati da je upija zid.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti