PRVI SVJETSKI RAT: Napad njemačke podmornice U-156 na američko tlo (1918)

To je bio jedini napad na američko kopno u cijelom Prvom svjetskom ratu. Navedena U-156 bila je njemačka podmornica moćne klase Deutschland. 

Njemačka podmornica U-156 izvela je neobičan poduhvat, 21. jula 1918. godine, granatirajući američki grad Orleans u Massachusettsu. To je bio jedini napad na američko kopno u cijelom Prvom svjetskom ratu. Navedena U-156 bila je podmornica moćne klase Deutschland. Bile su to najveće podmornice u upotrebi tokom Prvog svjetskog rata i izvorno su zamišljene kao teretne podmornice za krijumčarenje robe iz SAD-a u Njemačku tokom britanske pomorske blokade. Kasnije su prepravljene u napadačke podmornice i opremljene s 18 torpeda i dva snažna topa kalibra 105 milimetara. Upravo tim topovima napala je U-156 područje oko grada Orleansa, blizu isturenog rta Cape Cod na Atlantskom okeanu.

Nekoliko granata pogodilo je grad i ostavilo kratere od eksplozija. Šteta nije bila velika, ali je psihološki efekt na stanovništvo bio snažan. Naime, kopno SAD-a nije bilo napadnuto još od davne 1846. godine. Podmornica U-156 pod uspjela je napustiti područje bez oštećenja i uputila se na sjever u daljnje napade na američke i kanadske brodove. Kopno SAD-a više nije napadano do Drugog svjetskog rata, kad su japanske podmornice napale Zapadnu obalu u dva navrata.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti